23948sdkhjf

Han leder kliniska prövningscentret

Läkaren Kaj Stenlöf har utsetts till chef för den nya enheten för nationell samordning av kliniska studier.
Som en följd av Ingrid Peterssons utredning ” Starka tillsammans ” om hur Sverige kan bli ett mer attraktivt land för kliniska prövningar, beslutade den förra regeringen att man skulle satsa på att bygga upp ett kliniskt prövningscenter i Göteborg. Resultatet blev den nya Enheten för nationell samordning av kliniska studier som styrs av kommittén för nationell samordning av kliniska studier vid Vetenskapsrådet, VR. Kommittén påbörjade arbetet med enheten vid årsskiftet.

Under tisdagen meddelades det att Kaj Stenlöf utsetts till chef för den nya enheten av VR:s generaldirektör Sven Stafström. I grunden är Kaj Stenlöf disputerad överläkare inom endokrinologi och diabetes. Han bedriver forskning inom sjukdomar relaterade till fetma. Sedan 2009 är Kaj Stenlöf verksamhetschef för Gothia Forum för klinisk forskning i Västra Götalandsregionen och han har erfarenhet av att bygga upp infrastrukturer för klinisk forskning, både i Sverige och utomlands.

Syftet med Enheten för nationell samordning av kliniska studier är att öka antalet kliniska prövningar i Sverige. Tanken är att utgöra en stödfunktion för de som vill delta i eller utföra kliniska studier i landet.

Enheten, som ska bedriva sin verksamhet i Göteborg, kommer att samarbeta med sex regionala noder i Sverige och stödja och samordna dessas arbete. Den ska även tillhandahålla en online-portal med information om och kontaktuppgifter till pågående studier samt rådgivning om hur man skriver ansökningar till exempelvis etiknämnder och Läkemedelsverket. Dessutom ska enheten ta fram statistik och följa upp arbetet inom svensk life science.

Finansieringen av Enhetens verksamhet ligger inom ramen för forsknings- och innovationspropositionen från 2012. Där avsattes 40 miljoner år 2015 följt av 50 miljoner om året från och med 2016 och tills vidare för verksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062