23948sdkhjf

Blir kliniskt bolag igen

Efter några tuffa år inleder Lundabolaget Bioinvent tre nya kliniska prövningar, alla inom cancerområdet.
2012 var ett tungt år för det antikroppsinriktade biotechbolaget Bioinvent i Lund. Bakslag för flera kliniska prövningsprojekt ledde till en kraftig minskning i personalstyrkan och nytt fokus på enbart onkologi.

- För drygt två år sedan var vi knappt 100 anställda, idag är vi cirka 40. Vi har varit tvungna att fokusera verksamheten och jobba mycket smartare med affärsutveckling, det var vi inte så bra på tidigare, berättar Michael Oredsson som kom in som vd i bolaget för cirka ett och ett halvt år sedan.

2015 kommer tre nya kliniska projekt att inledas och i början av året anställdes Anna Wickenberg till chef för klinisk utveckling i bolaget. Hon kommer närmast från en tjänst på läkemedelsjätten Teva, där hon ansvarade för den kliniska utvecklingen av nya kemiska substanser i en indikation med särläkemedelsstatus.

Läkemedelskandidaten BI-505 för multipelt myelom har visserligen hängt med ett tag, men nu får den en ny inriktning. Behandlingen ska testas på stamcellstransplanterade patienter i en fas IIa-studie i USA.

BI-1206 går in i klinisk fas mot slutet av året för behandling av Non-Hodgkins lymfom (NHL) och kronisk lymfatisk leukemi (KLL).

- Det är välgörenhetsorganisationen Cancer Research UK som finansierar och genomför denna fas I/II-studie, vilket innebär att vi sparar mer än 60 miljoner kronor. Vi satsar mycket på sådan mjuk finansiering, säger Michael Oredsson.

Den tredje kliniska studien som inleds under året är med kandidaten TB-403, som tidigare varit licensierad och testats kliniskt av Roche för en annan target. Nu ska Bioinvent, i samarbete med belgiska Thrombogenics, testa antikroppen som behandling för barncancerformerna medulloblastom och neuroblastom.

- Det är roligt att vi återigen kan klassas som ett kliniskt bolag.

Bioinvent har ett flertal samarbeten kring den egna utvecklingsplattformen för humana antikroppar, n-Coder. Även om bolaget ännu går med förlust, har licensintäkterna därifrån räddat dem från de riktigt stora förlusterna som ofta ses i branschen, menar Michael Oredsson.

Den 28 april inleddes teckningsperioden i en nyemission som Bioinvent genomför för att ta in 75 miljoner kronor. En del av pengarna kommer att gå till projekt inom immunonkologi, där det egna immunförsvaret utnyttjas för att komma åt cancercellerna.

- Det har blivit ett riktigt ”buzzword” i branschen sedan det första och hittills enda läkemedlet, Yervoy, introducerades för några år sedan, förklarar Michael Oredsson.

BI-505 och BI-1206 har immunonkologisk verkan. Utöver dessa har Lundabolaget ett antal pågående prekliniska projekt inom området.

- Bristol-Myers Squibbs Yervoy har en försäljning på 1-2 miljarder dollar. Flera marknadsgodkännanden för immunonkologiska läkemedel har kommit under de senaste månaderna. Om tio år tror man att marknaden kommer att vara värd runt 40 miljarder dollar – den i särklass snabbaste tillväxten inom en enskild läkemedelskategori.

Läs mer om Bioinvent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063