23948sdkhjf

Nobelpristagaren sommarpratar

Den norske nobelpristagaren Edvard Moser blir en av sommarvärdarna i det populära programmet Sommar i P1. – Där jag växte upp växte forskare inte på träd.
Under onsdagen avslöjades vilka som blir så kallade sommarvärdar 2015 – alltså vilka som ska sommarprata i det populära radioprogrammet Sommar i P1. En av sommarvärdarna i år är nobelpristagaren Edvard Moser.

Han tilldelades 2014 års nobelpris i fysiologi eller medicin, ett pris han delade med hustrun May-Britt Moser och den amerikansk-brittiska forskaren John O’Keefe. De belönades för sina upptäckter av celler som utgör ett positioneringssystem i hjärnan; det som kan kallas människans inre GPS, var den är lokaliserad och hur den fungerar. Edvard Moser är hjärnforskare och psykolog, verksam vid Norges tekniska- och naturvetenskapliga universitet, NTNU, i Trondheim. Han är också chef för Kavli Institute for System Neuroscience.

Han kommer att ta med lyssnaren på resan från uppväxten på den lilla blåsiga ön i det norska bibelbältet fram till Nobelceremonin i Stockholm.

– Forskare växte inte på träd där jag växte upp. Mitt sommarprat ska handla om hur det omöjliga blev möjligt, vad som driver mig och varför jag tror att hjärnforskning är så viktigt för oss alla, säger Edvard Moser i ett uttalande.

Den 5 juli är Edvard Moser sommarvärd i Sommar i P1.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063