23948sdkhjf

Hansa Medical inleder ny studie

Första patienten behandlad i en ny njurtransplantationsstudie.
Hansa Medical har genomfört en första njurtransplantation i en ny fas II-studie med Lundabaserade bioteknikbolagets huvudkandidat Ides. Det är ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Syftet med en Ides-behandling inför en transplantation är att eliminera de antikroppar som riktas mot human leukocyte antigen, HLA. På så vis undviker man att immunförsvaret hos personer med sådana antikroppar, HLA-sensitiserade personer, stöter bort organet.

Den nystartade studien genomförs vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den kan komma att omfatta upp till tio patienter och nu har alltså den första tagit emot en njure från en avliden donator. Syftet med studien är hitta den optimala dosen för att få rätt mängd HLA-antikroppar för en transplantation inom 24 timmar i sensitiserade patienter. Dessutom ska Ides-behandlingens säkerhet, tolererbarhet och effekt utvärderas.

Resultaten från studien förväntas vid halvårsskiftet år 2016.

Ides är Hansa Medicals huvudprojekt och fler studier med läkemedelskandidaten är på gång, bland annat i USA . Under sommaren förra året transplanterades den första patienten i en annan fas II-studie med behandlingen. Den omfattade totalt åtta patienter och i januari visade bolaget upp lovande preliminära resultat .

Hansa Medical är beläget i Ideon Science Park i Lund. Förutom Ides genomför bolaget även prekliniska studier med enzymet Endos som en potentiell behandling mot autoimmuna sjukdomar. Dessutom har Hansa Medical lanserat en CE-märkt HBP-analys för att förutse allvarlig blodförgiftning, sepsis.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078