23948sdkhjf

Hallå där Rosemary Cunningham Thomas…

… Som tillträdde som ny vd för medtechbolaget Episurf Medical i måndags. Varför tog du jobbet?


- När jag utvärderade Episurfs teknik, såg jag genast dess potential. Den har allt som krävs för att bli en mycket framgångsrik medicinteknisk produkt – en sann teknisk innovation som skyddas av stark IP och som löser ett problem där det saknas behandlingsalternativ i dag. Bolaget har även den egenutvecklade it-plattformen uFidelity som inte bara utvärderar broskskador men sedan dessutom skapar en patientspecifik anatomisk modell.

- Detta är det perfekta äktenskapet mellan avancerad digital imaging och programvara i kombination med en skräddarsydd IP-skyddad implantatteknologi. Jag tror att IT-plattformen dessutom kan anpassas för andra applikationer och kan ge fler möjligheter till att generera intäkter.

Vad är din bakgrund och var har du arbetat tidigare?

- Jag studerade klinisk farmaci i USA. Genom mitt arbete kom jag i kontakt med medicinsk teknik, såsom instrument för läkemedelsadministrering, och jag tyckte att det var mycket intressant. Det ledde till beslutet att studera företagande för att sikta in mig mot medicinteknikbranschen. Efter det har jag arbetat för flera globala amerikanska och brittiska företag, först med sälj- och marknadsföring och sedan slutligen som chef. När jag hade lärt mig en hel del bestämde jag mig för att istället sikta in mig mot små innovativa företag. Det första var ett israeliskt företag som heter Galil Medical.

- Min senaste tjänst var som vd för brittiska To Health. Företaget har utvecklat en programvara som samlar in information om individer från frågor och svar samt från olika tester. Sedan används en algoritm för att bedöma patientens risk att utveckla diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt eller stroke.

Vilka erfarenheter tar du med dig till din nya position?

- När jag började arbeta på To Health så var det ett start up-bolag som krävde en snabb strategiändring för att flytta verksamhetens fokus från forskning och utveckling, FoU, till att bli en kommersiell, intäktsgenererande organisation. Företaget behövde ett starkt ledarskap och en tydlig vision.

- Jag stabiliserade mycket snabbt verksamheten, när det gällde bland annat kassaflöde, introduktion av innovativa kommersialiseringsmetoder, förbättrad balansräkning och en stark tillväxt genom ett skärpt fokus på leverans till kund, marknadspositionering och produktinnovation. Jag byggde upp verksamheten till att bli en marknadsledande leverantör av hälsoscreening för den brittiska hälso- och sjukvårdsorganisationen NHS. Mina prestationer på To Health speglar vad Episurf nu behöver göra – att genomföra en kommersialiseringsstrategi för att driva på produktförsäljningen och intäkterna.

Vilka är dina mål som ny vd för Episurf?

- Alla företag måste ha korta, medellånga och långsiktiga mål. Mitt första fokus ligger på att utveckla bolaget till en kommersiell, intäktsgenererande organisation för att driva på introduktionen av vår teknologi på nyckelmarknader i Europa. Det första steget är att öka antalet implantat genom ett nära samarbete med våra centres of excellence i hela Europa samtidigt som vi börjar planera för inträde i Nordamerika.

- Vi kommer inledningsvis att fokusera på expansionen i Europa och på att nå den amerikanska marknaden. Efter det är vi även intresserade av Asien, Mellanöstern och Indien.

Enligt Episurfs nya affärsstrategi sköter företaget sin egen försäljning i Europa. Kommer ni att göra likadant i USA?

- I Europa har vi våra egna säljorganisationer på de stora marknaderna, som Tyskland och Storbritannien , och vi måste välja mellan att göra på samma sätt i USA eller att komma in på marknaden genom en distributör. Vi har inte bestämt hur vi ska göra ännu, men vi kommer att fatta ett beslut inom en snar framtid.

Du bor i London, Storbritannien, och Episurfs huvudkontor ligger i Stockholm. Hur tror du att det kommer att fungera att vara vd för ett företag som befinner sig i ett annat land?

- Jag är där jag behövs och jag kommer att tillbringa mycket tid i Stockholm. Jag anser att det är viktigt att vara nära kunderna och jag är van vid att resa mycket. Jag har dessutom erfarenhet av att arbeta i ett annat land än mitt företag tidigare, exempelvis när jag var europeisk chef för israeliska Galil Medical medan jag bodde i London.

Episurf Medical är ett Stockholmsbaserat medicinteknikföretag som utvecklar individanpassade implantat. Företaget bildades 2010 då det knoppades av från moderbolaget Diamorph.

Läs mer om Episurf Medical.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079