23948sdkhjf

Elekta tar genväg

Får snabbare godkännande för sitt strålkirurgisystem i USA.
Strålterapibolaget Elekta har fått marknadsgodkännande i USA för sitt system för strålkirurgi av hjärnan, Leksell Gamma Knife Icon. Godkännandeprocessen var av så kallas 510(k)-typ, eftersom gammakniven påminner om en annan, redan godkänd produkt. Det innebär att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s godkännandeprocess gick snabbare än om det hade rört sig om en helt ny typ av produkt för den amerikanska marknaden.

Gamma Knife Icon möjliggör bland annat behandling med hög precision utan fixering av patientens huvud. Bildtagningen baseras på stereotaktisk Cone Beam CT, datortomografi, och systemet kan erbjuda en onlinebaserad doskontroll som bland annat kan ta hänsyn till patientrörelser. De olika egenskaperna innebär att systemet kan användas som behandling av nästan alla typer och storlekar av hjärntumörer, oavsett placering.

Gamma Knife Icon är den sjätte generationen av Elektas Leksell Gamma Knife-system, som har utvecklats kontinuerligt sedan 1980-talet. Systemet CE-märktes i juni .

Läs mer om Elekta.

http://www.lifesciencesweden.se/tag/elekta/
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078