Alligator Bioscience i mångmiljardaffär
Lundabolaget Alligator Bioscience genomför en historisk mångmiljardaffär med Janssen Biotech.
Samarbetet gäller antikroppen ADC-1013, som stimulerar immunförsvaret genom att aktivera immunreceptorn CD40. Bolaget inledde kliniska fas I-studier i våras vid fem olika centra i Sverige, Danmark och Storbritannien. Där testas en behandling med ADC-1013 mot solida tumörer. Förhoppningen är att inte bara bedöma preparatets säkerhet utan att också få en indikation om effekten.
I avtalet som
Samarbetet kommer via Johnson and Johnson Innovation Center i London.
ADC-1013 är en human, monoklonal antikropp som aktiverar CD40, en immunstimulerande receptor som finns på antigenpresenterande celler, till exempel dendritceller. I och med stimuleringen av CD40 inleds en process som leder till en dramatisk ökning av antalet T-celler som angriper tumören. Dessutom etableras ett tumörspecifikt minne som ger långtidsimmunitet mot cancern.
Alligator Bioscience får dels en up-frontbetalning plus utbetalningar vid vissa förutbestämda milstolpar när det gäller utveckling, regulatoriska och kommersiella steg upp till summan 700 miljoner dollar, motsvarande drygt sex miljarder kronor.
Janssen kommer att ta hand om utvecklingen av ADC-1013 och de kliniska studierna när den pågående fas I-studien är avslutad. Janssen får exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera antikroppen, inledningsvis mot solida tumörer och blodcancer.
- Detta är en avgörande milstolpe för Alligator Bioscience. Vi ser fram emot att samarbeta med ett ledande, globalt onkologibolag för att se till att ADC-1013 kan hjälpa patienter så snart som möjligt., säger Peter Benson, styrelseordförande, i ett pressmeddelande.
Alligator Bioscience grundades 2001 utifrån professor Carl Borrebaecks forskning vid Lunds universitet och finns numera i Medicon Village. Största aktieägare är Sunstone Capital och DUBA AB, Investor.