23948sdkhjf

Forskar på hjärtkärlsjukdom och blödarfeber

Annexin Pharmaceuticals planerar prekliniska studier med en potentiell behandling mot bland annat ebola.
Forskningsbolaget Annexin Pharmaceuticals, som bedriver sin verksamhet i både Lund och Stockholm, genomför för tillfället en nyemission för att ta in cirka tio miljoner kronor. Den följer efter en tidigare emission som fyllde bolagets kassa med fem miljoner kronor under våren.

Pengarna ska främst användas till genomförandet av ett toxikologiskt program som bolaget planerar tillsammans med ett kontraktsforskningsbolag i Frankrike.

Annexin Pharmaceuticals fokuserar sin verksamhet kring proteinet Annexin A5. Det är ett kroppseget protein som finns i endotelcellerna i blodkärlens väggar. Det utsöndras av cellerna när de blir skadade vid exempelvis åderförkalkning, ateroskleros.

- Utanför cellerna spårar proteinet upp fosfatidylserin, en markör för programmerad celldöd, apoptos. Annexin A5 har både en antiinflammatorisk och antiapoptotisk verkan och kan skydda blodkärlens funktion genom att förhindra ateroskleros och inflammation, säger bolagets vd Thomas Andersson.

Företagets säkerhets- och toxikologiprogram med Annexin A5 ska inledas under våren och bolaget har en stor tillförsikt till resultaten.

- Annexin A5 är ett kroppseget protein så vi tror att risken för allvarliga biverkningar är liten. Proteinet har dessutom redan testats på människa i andra studier.

Annexin Pharmaceuticals huvudfokus ligger på hjärtkärlsjukdomar i form av hjärtinfarkt och perifer arteriell kärlsjukdom, som fönstertittarsjukan. När det gäller hjärtinfarkt hoppas bolaget på att kunna motverka att placken vid åderförkalkning spricker och skapar proppar som täpper till blodkärlen.

- Tanken är att behandlingen ska ges till personer som befinner sig i riskzonen eller som fått en lindrig hjärtinfarkt. Planen är att en klinisk fas I-studie med Annexin A5 ska påbörjas nästa höst, säger Thomas Andersson.

- När det gäller perifer arteriell kärlsjukdom så är det den näst största sjukdomsgruppen efter diabetes i USA i dagsläget. Den beror på en åderförkalkning som sätter sig i benen, där den kan ge upphov till blodproppar och kronisk inflammation. Det finns ingen bra farmakologisk terapi utan blodflödet återställs i dag med hjälp av kirurgi. Vi vill behandla patienter med Annexin A5 under operationen och en tid efter för att motverka återfall.

Sedan hösten förra året har Annexin Pharmaceuticals börjat arbeta med en ny sjukdomsgrupp; nämligen blödarfebrar som virussjukdomarna ebola och denguefeber.

- Blödarfebrar attackerar både immunsystemet och kärlsystemet. Vi hoppas att om vi kan dämpa skadorna i kärlväggarna så kanske kroppens eget immunförsvar hinner reagera och bekämpa sjukdomen. Det finns studier som indikerar att om en patient fortfarande är vid liv 16 dagar efter ebolainfektion så kommer personen att överleva, oavsett hur allvarliga symptomen är.

- Annexin A5 har potential att vara aktivt på flera nivåer och verkar bland annat genom att reparera och skydda kärlsystemet, påverka immunsystemet och minska blödningen.

I blödarfeberprojektet samarbetar Annexin med både internationella och nationella forskargrupper. I juni tilldelades bolaget 500 000 kronor från Vinnova för att genomföra prekliniska studier med indikationen.

- Vinnova-pengarna är riktade till in vitro - och in vivo -studier som vi nu genomför, säger Thomas Andersson.

Resultaten från den toxikologiska utvärderingen som ska genomföras under våren ska kunna appliceras även på olika typer av blödarfeber eftersom det rör sig om samma molekyl som hjärtkärlprojekten.

Annexin Pharmaceuticals idé baseras på forskning från de två forskarna Johan och Anna Frostegård vid Karolinska Institutet. Karolinska Development-bolaget Athera, där Johan Frostegård är medgrundare och huvuduppfinnare, vidareutvecklade projektet fram till år 2013. Då beslutade sig Athera för att sälja tillbaka projektet till Anna Frostegård och i februari 2014 grundades Annexin Pharmaceuticals för att driva utvecklingen.

- I dag är vi tre anställda. Vi jobbar mycket virtuellt, med nationella och internationella samarbeten med olika forskargrupper. Bland annat har vi samarbetsgrupper i Sverige, Frankrike, Nederländerna, Norge, Tyskland och Singapore, säger Thomas Andersson.

Annexin A5 ska ges i injektionsform och Thomas Andersson påpekar att produktionen av bolagets produkt, som sköts av ett CRO-bolag i Tyskland, redan sker på GMP-nivå.

- Det innebär en rejäl riskreduktion i vårt arbete. Produktionen brukar vara ett svart hål men vi har den redan på plats med GMP-kvalitet och molekylen är stabil. Det är något som både vi och de tidigare ägarna har satsat på.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093