23948sdkhjf

Diamyd i nytt avtal

Licensierar ett protein för att förebygga typ 1-diabetes.
Diamyd Medical har ingått ett exklusivt licensavtal för användandet av glutenproteinet gliadin för behandling och förebyggande av typ 1-diabetes. Det framgår av ett pressmeddelande.

Licensavtalet är skrivet direkt mellan Diamyd Medical och uppfinnarna av gliadin. De ekonomiska villkoren är i huvudsak royalty-baserade och förväntas inte väsentligt påverka Diamyds finansiella position, skriver bolaget.

Bolaget har lämnat in egna preliminära patentansökningar i syfte att skydda metoder och formuleringar för användandet av gliadin i kombination med andra substanser för behandling och prevention av inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar utöver diabetes.

Diamyd Medicals fokus ligger på utvecklingen av det terapeutiska vaccinet Diamyd mot den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes. Den aktiva substansen i Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla torerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes.

Diamyd är dessutom den största ägaren i biobanken Cellaviva , som i går tisdag lanserade sin första tjänst, där föräldrar erbjuds insamling och förvaring av stamceller från navelsträngsblodet från sina nyfödda barn.

Läs mer om Diamyd Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078