23948sdkhjf

Hallå där Göran Arvidson…

… vd på Hansa Medical sedan mars. Under sommaren 2014 utfördes den första njurtransplantationen av en Ides-behandlad patient. Vad har hänt hittills?


- Vi behandlade den sista patienten i fas II-studien i januari och vi har nu sammanställt resultaten i en rapport som vi hoppas på att kunna publicera i en vetenskaplig tidskrift med högt renommé. Det är svårt att säga när det kommer att bli av och till dess kan vi inte gå ut med så mycket mer information än att behandlingen var effektiv och säker.

Vad händer just nu i utvecklingen av Ides?

- Syftet med den genomförda fas II-studien var att se om Ides kunde få ner nivåerna av IgG-antikroppar så pass att det blev möjligt att transplantera in en ny njure i HLA-sensitiserade patienter. I juni inledde vi en ny fas II-studie med syftet att även transplantera patienterna. Studien utförs tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den kommer att omfatta upp till 10 patienter och den första transplantationen har redan genomförts. Den sista patienten i studien ska behandlas under det första halvåret 2016 och därefter kommer en sex månaders uppföljning.

- I USA pågår dessutom en prövarinitierad fas II-studie. Den leds av professor Stanley Jordan vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles. Genom den kan vi få ytterligare information om effekten av behandlingen och information till vår säkerhetsdatabas för Ides.

När är Ides redo för fas III?

- Vi har planerat att köra färdigt vår fas II-studie och ha resultaten från den i slutet av 2016. Sedan kan en fas III-studie inledas, förmodligen under andra halvan av 2017. Den kommer inte endast att köras i Sverige då det kommer att krävas fler patienter.

Vilka andra indikationer än transplantation kan Ides användas för?

- Vi tittar bland annat närmare på Ides-behandling vid tillstånd som den autoimmuna sjukdomen Goodpastures syndrom och blodkoagulationssjukdomen trombotisk trombocytopen purpura, TTP. Vi har för avsikt att köra pilotstudier på dessa och andra indikationer. Vissa av dem skulle kunna startas upp under år 2016

- Förutom de andra indikationerna så planerar vi även att testa Ides-behandling på kraftigt immuniserade patienter inför njurtransplantation. I framtiden kan även andra typer av transplantationer vara intressanta.

När är nästa generation av Ides klar?

- Utvecklingen är fortfarande på ett tidigt stadium så det är för tidigt att säga. Ambitionen är i alla fall att nästa generation av Ides ska gå att ge i flera omgångar för att fungera som en behandling av mer kroniska sjukdomar. IgG-molekylerna börjar komma tillbaka efter ungefär en vecka och den nuvarande versionen av Ides är immunogen. Det betyder att immunförsvaret känner igen den som främmande så att den bara kan användas någon gång.

Vad händer i utvecklingen av enzymet Endos mot autoimmuna sjukdomar?

- Projektet är i mycket tidig fas och vi skulle nog kunna gå in i preklinisk fas snart. Vi är dock ett litet bolag och den största delen av våra resurser går till utvecklingen av Ides.

Vad innebär de positiva resultaten som ert sepsistest HBP visade i en studie i slutet av augusti för Hansa Medical?

- I dagsläget är HBP-analysen enbart CE-märkt för användning inom forskningen. Den har ännu inte lanserats för klinisk användning. Axis-Shield Diagnostic fortsätter att genomföra studier med HBP-analysen och om den blir godkänd för kliniskt bruk om några år så kommer det att generera intäkter till oss.

När tar Hansa Medical klivet in på Nasdaq Stockholm?

- Jag tror att det kommer att ske under hösten och vi förbereder oss för det nu. Syftet med att byta lista från First North är att bredda ägandet både i Sverige och utomlands.

Ides består av ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner IgG-antikroppar. Syftet med en Ides-behandling inför en transplantation är att eliminera de antikroppar mot human leukocyte antigen (HLA) som förhindrar transplantation. På så vis undviker man att immunförsvaret stöter bort organet.

Hansa Medical är beläget i bioteknikbolaget Active Biotechs lokaler i Lund.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094