23948sdkhjf

Trögt för medtech

En svag tillväxt, färre men större förvärv och rekordmånga börsnoteringar är några av fynden i konsultbolaget EY:s årliga sammanställning av medtechbranschen.

EY:s årliga rapport Pulse of the industry är en sammanställning av händelserna på den europeiska och amerikanska medtechmarknaden under det gångna året. I det här fallet, mellan 1 juli 2014-31 juni 2015, uppvisar branschen en låg tillväxt för andra året i rad, något som bland annat förklaras med svårigheterna med att få in nya produkter i vården.

- Medtechbranschen, liksom läkemedelsbranschen, har inte varit immun mot de ökade kraven att nya produkter måste skapa värden i sjukvården jämfört med befintliga produkter. De behöver helt enkelt bli ännu bättre på att få fram och påvisa hur deras innovationer är bättre alternativ mot existerande produkter säger Staffan Folin, partner och nordisk chef Life Sciences på EY.

- Jämfört med nya läkemedel tar marknadsbearbetningen av nya medtechprodukter normalt sett längre tid med en trögrörligare kundgrupp och det ställer ytterligare krav på att visa mervärde hos nya produkter, tillägger han.

Trögheten med att få ut nya produkter till kunderna har minskat tillväxthastigheten i bolagens omsättning, som steg totalt två procent på medtechmarknaden under perioden 1 juli 2014-31 juni 2015 och landade på totalt 341,8 miljarder dollar, motsvarande 2 843 miljarder kronor. För att få fart på tillväxten har bolagen under en tid satsat på förvärv men Staffan Folin berättar att köpen ofta inte leder till en direkt tillväxt. Istället har de synergistiska effekter, bland annat på kostnadssidan men även när det gäller intäkter.

- Det kan till exempel röra sig om synergier i administration, produktion och försäljning som drar ner på utgifterna, säger han.

Två storaffärer har ägt rum under det gångna året. Det rör sig om Becton Dickinson som köpte amerikanska Carefusion för 12,2 miljarder dollar, motsvarande 101,5 miljarder kronor, och Danaher som förvärvade Pall Corporation för 13,8 miljarder dollar, eller 114,8 miljarder kronor. Under året köpte Danaher även in det schweiziska dentalimplantbolaget Nobel Biocare, som har en bakgrund i svensk forskning. Det köpet landade på en betydligt lägre summa: 2,2 miljarder dollar, motsvarande 18,3 miljarder kronor.

EY:s sammanställning visar dock att även om ett flertal köp har ägt rum under det gångna året så är antalet förvärv lägre än tidigare år. Däremot har affärerna generellt sett blivit större. Det visar en översikt av de lite mindre köpen, på en summa under tio miljarder dollar, som är mer representativa för branschen i stort än vad megaaffärerna är.

- Köpen av mindre, innovativa bolag är vanligare i läkemedelsvärlden, där biotechbolagen sköter framtagandet av produkter som sedan köps upp. Inom medtech får bolagen ofta lansera sin produkt och visa att den går att sälja innan det blir aktuellt för de större aktörerna att förvärva dessa bolag. Det innebär att merparten av förvärven som har skett de senaste åren är mer mogna och ganska stabila med låg risk och just nu så finns det få indikationer på att den strategin skulle ändras, säger Staffan Folin.

De dyra köpen kan finansieras genom exempelvis emissioner, riskkapital eller lån och rapporten visar att låneandelen har utvecklats starkt.

Ett rekord slogs under det gångna året, då det hittills största förvärvet av ett kinesiskt bolag genomfördes. Det rör sig om investmentbolaget XIO Group som köpte upp israeliska Lumenis för 510 miljoner dollar, motsvarande 912,5 miljoner kronor. Utöver detta utfördes fyra andra köp av kinesiska bolag under perioden medan bara två Kina-baserade företag köptes upp.

- Att så få kinesiska bolag har förvärvats kan bero på att europeiska och amerikanska köpare väljer en organisk tillväxtstrategi men det kan också bero på att förvärv är svåra att genomföra i den regionen.

I Sverige har det varit lugnare på transaktionssidan, säger Staffan Folin som menar att det bortsett från irländska Circassias köp av analysbolaget Aerocrine inte har hänt så mycket under året.

- Ett par händelser som kan vara värda att nämna är att en av årets stora transaktioner är utköpet av Siemens Audiology Solutions i Tyskland som utfördes av det svenska private equity-bolaget EQT samt Nordic Capitals förvärv av Sunrise Medical, säger han.

Staffan Folin berättar vidare att Getinge och Elektas vd-byten, Getinges problem med FDA och Elektas vinstvarningar har resulterat i ett internt fokus hos de båda medtechbolagen under året. Det har gjort dem passiva och motverkat uppkomsten av stora affärer.

- Getinge har nu en ny vd och ledningsgrupp och när allt är på plats så tror jag att bolaget kommer att ha en större aktivitet på transaktionsmarknaden. Det kan även gälla Elekta, som dock inte haft en lika utpräglad förvärvsstrategi som Getinge.

I USA och EU har rekordmånga börsnoteringar ägt rum under året. Det rör sig om 43 bolag som noterats till ett värde av nästan 2,3 miljarder dollar. Tre av dessa har ägt rum i Sverige, nämligen Scibase, Lidds och Scandinavian Real Heart.

När det gäller riskkapital, så kallad venturefinansiering, visar EY:s rapport att förekomsten av detta minskar. Investerare satsar hellre sina pengar på läkemedel än medicinteknik.

- Flera venturebolag tycker att de har haft en större framgång med sådana investeringar historiskt sett samt att de själva har mer kompetens inom biotech. Venturefinansieringen i Sverige är inte heller särskilt stark och jag ser ingen tendens på att investeringarna i medtech börjar öka. Risken är att detta skapar ett innovationsvakuum, säger Staffan Folin

Men helt mörkt ser det inte ut för Norden. Han nämner bland annat det ökade intresset för Health Tech och Health IT.

- Jag tror att det kan gynna Norden som är bra på teknik och life science och på samma gång har bra och stora dataregister om sin befolkning.

Läs mer om: EY
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141