23948sdkhjf

Satsar på två marknader

Göteborgsbaserade Albireos förhoppning med nya dotterbolaget i Boston är att kunna dra nytta av båda marknader i sin utveckling till ett globalt läkemedelsbolag.
Bostonområdet är ett av världens mest framstående life science-kluster och har bland annat lockat till sig läkemedelsjättar som Novartis och Johnson and Johnson. Näst på tur är bioteknikbolaget Albireo, som ska etablera ett dotterbolag i den amerikanska staden för att komma närmare den dynamik som finns där.

Det betyder inte att Albireo kommer att lämna Sverige. Dotterbolaget kommer att ha koncernfunktioner medan bolagets forskning och utveckling, FoU, fortsättningsvis ska finnas kvar i Göteborg där Albireo haft sin verksamhet sedan avknoppningen från Astra Zeneca år 2008.

Albireo utvecklar gallsaltsmodulatorer för behandlingar mot sjukdomar i levern och magtarmkanalen. I dagsläget har bolaget ett projekt i klinisk fas III och två projekt i fas II.

- Planen är att utveckla Albireo till ett moget läkemedelsbolag och vi utvärderar för tillfället olika finansieringslösningar. För att ge stöd till detta arbete kommer den svenska FoU-verksamheten att växa och under de senaste månaderna har vi rekryterat ny personal till Göteborg, säger Albireos vd Ron Cooper.

En ökning av personalen väntar även i Boston och Ron Cooper påpekar att Albireo kommer att behöva sina verksamheter på båda sidor av Atlanten för att utveckla bolaget på den globala läkemedelsmarknaden.

- Genom den nuvarande företagsstrukturen kan Albireo dra nytta av både sin europeiska historia och de styrkor som finns där samt fördelarna med den stora amerikanska marknaden, säger Ron Cooper.

- Jag har spenderat en tredjedel av min karriär i Europa och mina erfarenheter kommer att hjälpa bolaget att få fördelar från båda marknaderna.

Ron Cooper tillträdde som vd för Albireo i slutet av september. Han kommer att ha sin bas i USA men har sedan tidigare erfarenhet av den europeiska marknaden, närmast som Europachef på läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb, BMS. Bolagets operativa chef Jan Mattsson är fortsatt vd för svenska Albireo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078