23948sdkhjf

Hallå där Katarina Ageborg…

…Chief Compliance Officer, CCO, på Astrazeneca sedan år 2011. Vad har hänt på bolaget sedan du tillträdde?


- Mycket har hänt på kort tid och hela bolaget har ändrat sig. Vi fick en ny vd år 2012 och jag tycker att vi nu har en väldigt tydlig strategi och ett starkt fokus. Viktigt för Sverige är att vår anläggning i Göteborghar utsetts till en av våra stora utvecklingssajter, samt uppbyggnaden av en produktionsanläggning i Södertälje.

Hur ser din roll på Astrazeneca ut?

- Jag har jobbat länge på Astrazeneca och har suttit näst längst i ledningsgruppen: fyra år. I min roll arbetar jag med compliancefrågor, som anklagelser om mutor och korruption. För ungefär ett halvår sedan fick jag även ansvaret för alla hållbarhetsfrågor på bolaget.

- I min organisation arbetar vi mycket med policyer för att företaget ska ha en kultur där etik och integritet är helt centralt. För att uppnå detta monitorerar vi bland annat anklagelser om mutor samt tränar och utbildar alla anställda varje år. Jag har även folk i min organisation som hanterar ”säkerhetshälsa”, vilket bland annat omfattar säkerheten inne på våra fabriker.

På vilket sätt jobbar Astrazeneca med hållbarhet?

- Vi arbetar med fyra huvudområden där vi tror att vi kan påverka branschen: bioetik, etik inom försäljning och marknadsföring, tillgång till vård samt miljöfrågor. När det gäller bioetik arbetar vi för att alla kliniska studier och studier på djur genomförs på ett etiskt sätt. Här är det också viktigt att se till att vi väljer partners som har samma höga standard som vi har.

- När det gäller tillgång till sjukvård tittar vi bland annat på prissättning, eftersom Astrazeneca har verksamhet i många länder som har mycket mindre pengar än Sverige. Vi ser även över hur vi kan komma in på vissa marknader samtidigt som vi undersöker behovet och utbildningen i olika länder. Vårt arbete med miljöfrågor handlar till stor del om utsläpp från våra forsknings- och produktionsanläggningar.

Vilka jobbar med detta?

- Jag har cirka 200 personer i ca 40 olika länder i min organisation, men för att kunna jobba med compliancefrågor krävs det även att andra i olika delar av företaget, exempelvis inom forskning och produktion, jobbar med frågorna.

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?

- Att få vår compliance-policy att kännas hundra procent naturligt för alla. Det handlar om kultur och värderingar och det är inte så lätt att ändra på. Därför är det viktigt att fokusera på rätt saker och att hitta områden där man kan påverka mer.

Vilka är dina viktigaste insatser under din tid på Astrazeneca?

- Det är svårt att säga men jag är bland annat stolt över att jag har varit mentor för flera andra kvinnor på Astrazeneca. Det har varit väldigt roligt att hjälpa dem att klättra uppåt i företaget. Jag tycker även att jag har lyckats ganska bra med att få compliance att gå från att bli en kontrollfunktion till att få in det i företagskulturen och göra det till business as usual. Jag är övertygad om att det är det bästa sättet för att få arbetet att fungera långsiktigt.

Vad lockade dig till läkemedelsbranschen efter din juristexamen?

- Jag hade eget företag då och jobbade åt flera företag, bland annat Astrazeneca. När jag fick jobb här år 1999 var jag inte mer sugen på läkemedelsbranschen än andra branscher. Däremot stannar jag kvar för att det är en fantastisk känsla att arbeta på ett företag som jobbar med att hjälpa patienter.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063