23948sdkhjf

De är årets Wallenberg Academy Fellows

29 unga forskare har valts ut till mentorprogrammet, som nu är inne på sitt fjärde år.
29 unga forskare har valts ut till mentorprogrammet Wallenberg Academy Fellows, som nu är inne på sitt fjärde år. Av dem bedriver sju forskning inom medicin, samma siffra som förra året . Övriga forskningsområden är naturvetenskap, teknik, humaniora och samhällsvetenskap.

- I år är det extra roligt att närmare 40 procent av de utsedda är kvinnor och att det finns en tydlig satsning på humaniora, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, i ett pressmeddelande.

De 29 forskarna tilldelas varsitt anslag – mellan fem och nio miljoner fördelat över fem år – som stöd till sin forskning. De deltar dessutom i ett mentorskapsprogram med målet att stärka deras ledarskap och ge dem verktygen för att kunna göra nytta av sina forskningsresultat. Programmet syftar även till att öka internationaliseringen av svensk forskning.

Hittills har totalt 121 unga forskare utsetts till Wallenberg Academy Fellows under de fyra år som programmet pågått.

De är årets Wallenberg Academy Fellows i medicin:

Doktor Pontus Gourdon, Lunds universitet. Med hjälp av röntgenkristallografi och kryoelektronmikroskopi ska han ta fram skarpa tredimensionella bilder av TRP-jonkanaler. Syftet är att ge underlag för utvecklingen av läkemedel riktade mot dessa jonkanaler som reagerar på olika stimuli som värme, kyla, smärta och smak och är involverade vid bland annat kronisk smärta, inkontinens och vissa former av hjärt-kärlsjukdom. Han ska dessutom ta bilder på koppartransportörer, CTR:er, som för in kopparjoner i cellerna.

Doktor Göran Karlsson, Lunds universitet. Syftet med hans forskning är att utveckla metoder för att isolera blodstamceller som ger upphov till cancerformen kronisk myeloisk leukemi från benmärgen. De ska sedan jämföras med friska motsvarigheter med målet att hitta nya måltavlor för framtidens läkemedel.

Docent Erik Larsson Lekholm, Göteborgs universitet. Han ska undersöka vilken roll icke-kodande gener kan spela vid cancer. Det långsiktiga målet är att ge upphov till både ny diagnostik och nya läkemedel för olika typer av cancerformer.

Doktor Andrea Puhar, Umeå universitet. Med målet att öka kunskapsbasen för utvecklingen av behandlingar mot olika inflammationssjukdomar ska Andrea Puhar undersöka hur celler frisläpper ATP som en varningssignal samt hur kroppen och tarmbakterier reagerar på extracellulärt ATP.

Doktor Nasim Sabouri, Umeå universitet. Hon ska undersöka en form av fyrsträngat DNA som kallas G-quadruplex, G4. De är involverade i regleringen av genuttryck och finns bland annat vid cancerdrivande gener, i hiv samt i papillomvirus. Målet är att ge upphov till kunskap som kan användas i utvecklingen av nya behandlingar mot dessa sjukdomar.

Doktor Petter Woll, University of Oxford (Karolinska Institutet). Han har upptäckt en specifik typ av blodbildande stamceller i benmärgen som ger upphov till blodcancerformen myelodysplastiskt syndrom. Dessa celler har bland annat förändringar i sitt maskineri för förberedelsen av mRNA inför translation, så kallad mRNA-splicing. Petter Woll ska undersöka effekten av dessa förändringar samt funktionen av stamcellerna i musmodeller och hos patienter. Forskningen kommer att bedrivas vid Karolinska Institutet.

Doktor Anita Öst, Linköpings universitet. Hon ska undersöka hur sockerintaget hos fadern påverkar epigenetiken, det maskineri som styr genuttrycket, hos spermierna och hur dessa förändringar kan påverka risken för övervikt hos barnen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079