Sprint letar partners
Efter mångmiljardavtalet med Bayer förbereder Sprint utlicensiering av ytterligare två projekt.
Vps34-projektet har kommit längst. Det inriktar sig på behandling av cancer genom att motverka tumörcellers förmåga att använda sig av autofagi, då celler omger oönskade beståndsdelar med sitt eget membran och bildar så kallade lysosomer som sedan bryts ner. Processen används flitigt av tumörceller, bland annat för att utveckla resistens mot cancerbehandlingar. Utvecklingen av Vps34 sker i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet, KI, och University of Pennsylvania i den amerikanska delstaten Philadelphia. Och arbetet går framåt.
- Vi har kommit långt i förståelsen för biologin och har nu en molekyl som skulle kunna vara redo för klinik, säger Anders Åberg, vd på Sprint Bioscience.
Han berättar vidare att bolaget har pågående samtal med olika potentiella partners för projektet.
- Vi har inlett diskussioner men vi kan behöva visa upp mer data. Det kommer att innebära att det tar längre tid men det kan även höja värdet på projektet, kommenterar han.
Med PIP4K2a-projektet, som också fokuserar på cancer, har bolaget inte kommit lika långt.
- Vi arbetar nu med att ta fram data från en preklinisk, cellbaserad, studie, berättar Anders Åberg.
Bolaget startade upp utlicensieringsprocessen för PIP4K2a i juni och även om det är i tidig fas har bolaget stora förhoppningar. Anders Åberg påpekar att även arbetet med MTH1 – det enzym som avtalet med Bayer gäller – var i tidig fas när diskussioner inleddes med olika intressenter.
- MTH1 skapade tidigt ett stort intresse bland annat på grund av studier som publicerades i Nature av en grupp på KI som visade att MTH1 är ett bra målprotein för cancerbehandlingar, säger Anders Åberg.
- Utlicensieringsprocessen för MTH1 inleddes i juni förra året och det tog ungefär ett år till avtal, vilket är mycket snabbt jobbat.
Avtalet med Bayer avser utvecklingen av kandidatsubstanser för cancerbehandling. De kommer att baseras på substanser som Sprint har tagit fram genom sin plattform för fragmentbaserad läkemedelsutveckling, där mindre molekyler, fragment, med önskade egenskaper screenas fram och binds till kända målproteiner. Sedan framställs nya substanser med förbättrade egenskaper med utgångspunkt från fragmenten. Det är en iterativ process som ger upphov till nya substanser som testas i olika system. Informationen används sedan för att göra ännu bättre molekyler.
Det fortsatta utvecklingsarbetet kommer främst att utföras av Bayer, som betalar för personal från Sprint som ingår i samarbetet.
Avtalet löper över två år. Genom det fick Sprint en inledande betalning vid undertecknandet om två miljoner euro, motsvarande 19 miljoner kronor. Utöver det kan bolaget tilldelas upp till 190 miljoner euro, motsvarande 1,8 miljarder kronor, i milstolpsbetalningar. Dessutom tillkommer finansiering av den tidiga forskningen under de kommande två åren samt royaltyutbetalningar om någon eller flera produkter från arbetet skulle nå marknaden.
- Avtalet stärker våra finanser och vi har nyligen anställt två cellbiologer och två kemister. Vi är nu cirka 20 anställda, säger Anders Åberg.
Han berättar vidare att avtalet med Bayer har givit Sprint en kvalitetsstämpel som gör att bolaget tas på större allvar i diskussioner med potentiella partners.
Milstolpsbetalningar från utliciensieringsavtal som det med Bayer ska vända Sprints resultat till svarta siffror och förutom PIP4K2a och Vps34 finns ett antal projekt i bolagets tidiga pipeline.
- Planen är att starta upp 1-2 projekt per år och utlicensiera dem innan kliniska studier.
Sprint Bioscience är beläget på Novum i Huddinge, i läkemedelsbolaget Karo Bios gamla lokaler.