23948sdkhjf

25 miljoner till alzheimerforskning

Alzheimerfonden ger stöd till 61 projekt med fokus på demenssjukdomen. En av mottagarna är stiftelsen Alzecure.
61 projekt får dela på totalt 25 miljoner i anslag från Alzheimerfonden. Syftet med anslagen är att ge stöd till svensk forskning som syftar till att utveckla nya diagnostikmetoder eller behandlingar för demenssjukdomen alzheimer.

- Vi är glada över att som största insamlingsorganisation på området kunna stötta viktig forskning kring demenssjukdomar som är de enda av våra folksjukdomar som fortfarande är obotliga och till hundra procent dödliga, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Högst summa, 7,3 miljoner kronor, tilldelades forskare vid Karolinska Institutet, KI. Allra mest gick till Miia Kivipelto , professor i klinisk geriatrisk epidemiologi på KI, som tilldelades 2,5 miljoner kronor genom utmärkelsen Alzheimerfondens stora forskningspris. Pengarna ska hon använda till sin forskning kring riskfaktorer för demens och preventiva åtgärder i form av kosthållning och fysisk aktivitet.

Stiftelsen Alzecure var den enda mottagaren av anslaget som inte var kopplad till något lärosäte. I november tilldelades stiftelsen ytterligare fyra miljoner kronor från amerikanska Alzheimer´s Drug Discovery Foundation till sitt arbete.

[tboot_well width="75%"]

Fördelning av anslag:

Karolinska Institutet: 7,30 kronor till 17 forskare

Uppsala Universitet: 4,57 miljoner kronor till 12 forskare

Göteborgs Universitet: 4,20 miljoner kronor till 14 forskare

Lunds Universitet: 3,19 miljoner kronor till 8 forskare

Alzecure: 3 miljoner kronor

Linköpings Universitet: 2 miljoner kronor till 5 forskare

Umeå Universitet: 400 000 kronor till 2 forskare

Kungliga Tekniska Högskolan: 200 000 kronor till 1 forskare

Stockholms Universitet: 200 000 kronor till 1 forskare

[/tboot_well]
Läs också:
Behandlar alzheimer som infektion
I en pågående klinisk fas I/II-studie hoppas forskningsbolaget Apodemus på att kunna bevisa att den neurodegenerativa sjukdomen alzheimer orsakas av ett virus – och därmed kan botas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062