23948sdkhjf

Ny typ av läkemedel mot blodproppar

Aptahems läkemedelskandidat motverkar bildningen av blodproppar utan blödningsrisk.
Det Malmöbaserade biotechbolaget Aptahem visade nyligen upp lovande resultat i en preklinisk studie med bolagets läkemedelskandidat Apta1 mot blodpropp, trombos. Resultaten visade att Apta1 motverkade bildningen av blodproppar utan att öka blödningsrisken i en råttmodell. Behandlingen jämfördes med ett av dagens marknadsledande läkemedel mot trombos.

- En ökad blödningsrisk är den största utmaningen med läkemedel mot blodproppar idag och man måste ofta ge behandlingen i sådana doser att man ligger i riskzonen för bieffekter såsom risk för blödningar. Det medför att behandlingarna måste monitoreras väldigt noga hos alla patienter, då effekterna varierar mycket mellan olika individer, säger Mikael Lindstam, vd på Aptahem.

Den uteblivna blödningsrisken som uppvisades av Apta1 indikerar att behandlingen kan ges i högre doser utan allvarliga biverkningar. Läkemedelskandidaten befinner sig dock i ett tidigt skede och kliniska studier återstår för att kartlägga både effekt och eventuella biverkningar hos människa. Nu pågår prekliniska toxikologistudier inför en ansökan om tillstånd för att gå in i klinisk fas I.

- De kliniska studierna kommer tidigast efter det andra kvartalet i år och nu jobbar vi med att försöka uppfylla de krav som myndigheterna har för att få testa Apta1 i människa, säger Mikael Lindstam.

Apta1 är en av tre patenterade läkemedelskandidater i Aptahems portfölj, och det är den enda som det bedrivs aktivt arbete med. Det är en RNA-aptamer, det vill säga en struktur bestående av olika RNA-segment som på kemisk väg klippts och klistrats ihop för att härma en viss målmolekyl vars aktivitet man vill begränsa. Bolaget har inte gått ut med vilken eller vilka mekanismer som Apta1 verkar på ännu.

Idén bakom Apta1 baseras på forskning från Lunds universitet och Karolinska institutet. Där var målet att undersöka en behandling mot stroke orsakad av malariainfektion i hjärnan. Den fungerade men när projektet hamnade i portföljen hos holdingbolaget Forskarpatent såg man inte något kommersiellt intresse från investerare. Istället testades substansernas allmänna effekt på att motverka koagulationsrubbningar som exempelvis leder till blodproppar. Även där såg man en stark effekt och Mikael Lindstam, då ansvarig för affärsutvecklingen på Forskarpatent, tog med sig patenten och grundade Aptahem år 2014.

- Man kan säga att vi tog ett icke-kommersialiseringsbart patent och hittade belägg för att det kunde kommersialiseras mot mer allmänna indikationer, säger han.

Aptahem är i stort sett ett virtuellt bolag som bedriver sin utveckling med hjälp av externa professionella partners. Bolagets mål är att utlicensiera eller sälja Apta1-projektet efter en värdehöjande händelse i utvecklingen, en milstolpe.

- Det kan till exempel bli efter att vi har fått godkänt från Läkemedelsverket för att få genomföra en klinisk studie eller efter att en klinisk fas I-studie avslutats. Vi letar redan efter partners men för tillfället sträcker sig vår plan att driva projektet till och med fas II. Så som marknaden ser ut idag så blir det nog snarare en licensaffär än ett uppköp, säger Mikael Lindstam.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105