23948sdkhjf

Satsar på sälj

Efter ett utökat antal godkända doser av Zubsolv under det fjärde kvartalet stärker Orexo sitt fokus på försäljning och letar efter en partner utanför USA.
Läkemedelsbolaget Orexo visar upp en nettoomsättning på 228,3 miljoner kronor från det fjärde kvartalet 2015. Det är en liten ökning jämfört med 220,5 miljoner kronor. Ökningen var högre om man tittar närmare på läkemedlet Zubsolv mot opiatberoende. Där uppgick nettoomsättningen till 120,3 miljoner (79,5).

Orexos resultat efter skatt var -51,8 miljoner kronor (51,6) och resultatet per aktie landade på -1,50 kronor (1,50).

Zubsolv, med de aktiva substanserna buprenorfin och naloxon, är bolagets huvudprodukt. Läkemedlet godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i juli år 2013.

- Under fjärde kvartalet lanserade vi två nya styrkor. De läkare jag träffade i samband med lanseringen av de nya styrkorna frågade dock efter en lägre styrka som skulle underlätta en nedtrappning av patientens dosstyrka av Zubsolv. Det känns därför bra att kunna meddela att vi under fjärde kvartalet 2015 lämnade in en ansökan för en ny lägre styrka, och att vi räknar med ett godkännande från FDA under fjärde kvartalet 2016, skriver Orexos vd Nikolaj Sørensen i kvartalsrapporten.

I oktober nådde bolaget en förlikning med Actavis i en patenttvist avseende smärtläkemedlet Abstral i USA. I november följde nyheten att bolaget fick en ny samarbetspartner i landet, då Galena Biopharma avyttrade sina Abstral-rättigheter till Sentynl Therapeutics.

Nu ligger Orexos fokus på försäljningen av Zubsolv och som en följd av förändringar i subventionen har bolaget ökat sin säljstyrka i vissa utvalda geografiska regioner

- En sådan region är delstaten New York där vi tecknat ett exklusivt regionalt avtal som implementeras i mars 2016. Vi kommer att säkerställa att våra resurser i regionen är tillräckliga för att dra största möjliga nytta av avtalet. Prissättningen är en annan viktig komponent, och det gläder mig att kunna rapportera att vi har genomfört en prishöjning på Zubsolv i januari 2016, skriver Nikolaj Sørensen.

Samtidigt fortgår arbetet med att leta en partner till OX-51-projektet samt för Zubsolv på marknader utanför USA.

- Vi räknar med att teckna ett slutligt licensavtal för Zubsolv utanför USA under första halvåret 2016.

Dessutom beräknas rekryteringen till registerstudien Rezolv snart vara klar. Vid slutet av 2015 hade 1 000 patienter inkluderats i studien.
Läs också:
Förlikning i Abstral-tvisten
Orexo och Actavis når en överenskommelse i patenttvisten om Abstral.

Läs mer om Orexo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094