Zika-vaccin på gång
Det pågående utbrottet av det myggburna Zikaviruset i Västindien och Central- och Sydamerika har fått fart på utvecklingen av nya behandlingar och diagnostik.
Zikaviruset sprids via myggarten Aedes . Det första fallet i det pågående utbrottet rapporterades i Brasilien i maj år 2015. Viruset finns nu i 23 länder och territorier i Västindien samt i Central- och Sydamerika, och det varmare klimatet ökar risken för ytterligare spridning.
Oron är stor och USA:s president Barack Obama vill nu skynda på utvecklingen av diagnostiska tester, vacciner och behandlingar mot viruset.
Doktor Margaret Chan , director-general på Världshälsoorganisationen WHO har satt ihop en krisgrupp som på måndag 1 februari ska besluta om Zikautbrottet ska behandlas som ett globalt nödläge, en så kallad Public Health Emergency of International Concern . Det hände senast med utbrottet av ebola i Västafrika. Där infekterades 28 500 personer och utbrottet krävde drygt 11 300 liv innan det förklarades vara över i januari i år, enligt statistik från WHO.
I dagsläget finns det ingen riktad behandling eller något vaccin mot Zikaviruset och gravida kvinnor rekommenderas att undvika områden där Aedes-myggorna finns och att vidta åtgärder för att undvika att bli stuckna. Olika länder rekommenderar dessutom kvinnor i riskområden att skjuta upp eventuella planer på att bli gravida.
Men det finns hopp och det första vaccinet kan finnas på marknaden redan i höst, om allt fortlöper som väntat. Vaccinet i fråga har arbetats fram genom ett samarbete mellan forskare vid University of Pennsylvania i USA och kanadensiska University of Laval samt det amerikanska bolaget Inovio Pharmaceuticals och sydkoreanska Gene One Life Science. Enligt Gary Kobinger, som leder forskningen vid University of Laval, så kan vaccinet förhoppningsvis testas på människor i september. I så fall kan det användas som behandling vid akuta fall redan en månad senare, berättar han i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.
[tboot_well width="75%"]
Zikavirus:
Zikaviruset är en typ av flavivirus och tillhör därmed samma familj som det virus som orsakar gula febern.
Viruset sprids via myggarten Aedes. Den mygga som sprider Zikaviruset finns inte i Sverige.
Viruset upptäcktes först i Uganda år 1947, hos rhesusapor. Det finns nu i Afrika, Amerika, Asien och Stillahavsområdet.
Vanliga symtom av Zika-infektion är mild feber, hudutslag och ögoninflammation, som håller i sig i ungefär 2-7 dagar.
Källa: WHO
[/tboot_well]