23948sdkhjf

Astrazeneca i it-samarbete

Brittiskt samarbete ska ta fram it-baserade metoder för att snabba på utvecklingen av nya läkemedel.
Att påskynda utvecklingen av nya läkemedel med digitala tekniker är syftet med ett nytt brittiskt it-projekt.

Projektet kallas Addopt , Advanced Digital Design of Pharmaceutical Therapeutics. Det sträcker sig över fyra år och får finansiellt stöd från den brittiska regeringen på 20,4 miljoner pund, motsvarande cirka 250 miljoner kronor.

I Addopt samarbetar universitet, forskningscentra och teknikbolag samt läkemedelsföretagen Astrazeneca, Pfizer, Glaxosmithkline och Bristol-Myers Squibb, BMS. Projektet leds av Process Systems Enterprise, en tillverkare av mjukvara för modellering, med stöd från Medicines Manufacturing Industry Partnership, MMIP, som är ett samarbete mellan den brittiska regeringen och tillverkare läkemedel.

Målet med Addopt är att ta fram digitala tekniker för olika delar av utvecklingen och produktionen av läkemedel, bland annat för att välja ut rätt formulering och för att designa tillverkningsprocesser.

Astrazeneca meddelar dessutom idag tisdag att den transaktion har genomförts som gör företaget till ägare av 55 procent av aktierna i bioteknikbolaget Acerta. Förvärvet annonserades i december.
Läs också:
Utför miljardköp
"Vi har en bra egen pipeline men det betyder inte att den inte kan göras ännu bättre genom förvärv", sade Pascal Soriot, vd, om Astrazenecas köp av Acerta för motsvarande 34 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.312