23948sdkhjf

Rekryterar egna forskare

Drygt 50 procent av högskolans forskare och lärare med doktorsexamen rekryteras internt.
Strax över 50 procent av högskolans forskare och lärare med doktorsexamen är internt rekryterade. Det visar en ny rapport från Vetenskapsrådet.

Andelen internrekryteringar är störst inom fältet lantbruksvetenskap. En förklaring till detta är att Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är det enda lärosätet med den inriktningen. På delad andraplats kommer medicin och hälsovetenskap samt teknikvetenskap, där cirka 60 procent internrekryteras.

Lägst andel internrekryteringar finns inom naturvetenskaperna. Där är däremot andelen rekryterade med en utländsk doktorsexamen högst: 30 procent jämfört med tio procent när det gäller humaniora.

När det gäller medicin har cirka 65 procent av professorerna och 80 procent av lektorerna en doktorsexamen från samma lärosäte som de är anställda vid. Det kan jämföras med drygt 60 respektive 70 procent överlag, när man tar hänsyn till alla utbildningar.

Internrekrytering är vanligare på större lärosäten än på de mindre och kvinnor internrekryteras i en något större utsträckning än män.

Den höga andelen internrekryteringar ses som ett problem av Vetenskapsrådet, som har fått i uppdrag från regeringen att arbeta för ökad mobilitet bland forskare.

- För att komma till rätta med problemet behövs ett nationellt karriärsystem och öppen utlysning av alla lärar- och forskaranställningar. Rörlighet bör också få ökad betydelse som bedömningskriterium vid anställning, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062