23948sdkhjf

Ansöker om godkännande

Oasmia ansöker om godkännande för nytt cancerläkemedel i EU.
Igår måndag lämnade läkemedelsbolaget Oasmia in en ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om marknadsföringstillstånd för läkemedlet Apealea mot indikationen epitelial äggstockscancer. Om läkemedlet blir godkänt så kommer det att användas i kombination med karboplatin.

Apealea innehåller en ny formulering av paklitaxel. Den baseras på Oasmias XR-17-teknik. XR-17 är ett hjälpämne som ökar lösligheten för paklitaxel genom att paketera in substansen i så kallade miceller i nanostorlek.

Standardbehandlingen för äggstockscancer är karboplatin i kombination med Taxol, en paklitaxelformulering med etanol och Cremophor EL, polyetoxylerad ricinolja. Fördelen med Apealea är att förmedicinering, som annars krävs för att motverka överkänslighetsreaktioner mot Cremophor EL, inte behövs. Dessutom kan infusionstiden skäras ner till en timme. Utöver det så finns det även en möjlig minskad risk för nervskador, enligt Oasmia.

- Efter ett godkännande förväntar vi oss att Apealea ska kunna ta en bit av marknaden för cytostatika i EU, som för närvarande uppgår till över fem miljarder euro årligen. Bortsett från Abraxane är Apealea/Paclical det enda läkemedlet med paklitaxel som kan ges i signifikant högre doser, kommenterar Julian Aleksov, arbetande styrelseordförande för Oasmia Pharmaceutical, i ett pressmeddelande.

Apealea godkändes i Ryssland i april och har lanserats där av Oasmias partner Pharmasyntez. Läkemedlet har särläkemedelsstatus i både EU och i USA.

Oasmia utvecklar läkemedel för både human- och veterinärmedicinskt bruk. Cancer är ett prioriterat område.

Läs mer om Oasmia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078