23948sdkhjf

EMA tillsätter expertgrupp mot Zika

Erbjuder rådgivning kring vetenskapliga och regulatoriska frågor till bolag som utvecklar läkemedel och vaccin mot viruset.
Måndagen 1 februari meddelade Världshälsoorganisationen WHO att det pågående Zika-utbrottet i Amerika utgör ett internationellt nödläge, ett så kallat Public Health Emergency of International Concern .

Som svar på detta har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA nu tillsatt en expertgrupp som ska ge rådgivning gällande olika vetenskapliga och regulatoriska frågor relaterade till forskning och utveckling kring nya läkemedel och vacciner mot Zikaviruset. EMA uppmuntrar alla som arbetar med lovande projekt att kontakta myndigheten för stöd. Samtidigt kommer myndigheten aktivt att kontakta bolag som redan planerar att utveckla vacciner och erbjuda rådgivning till dem.

- Företag kan söka vetenskaplig rådgivning från EMA om vilka tester och studier som krävs under utvecklingen av sin produkt. En tidig och kontinuerlig kontakt med myndigheten kan avsevärt snabba på utvecklingen av läkemedel, menar EMA i ett pressmeddelande.

Zikaviruset är en typ av flavivirus som sprids via myggarten Aedes . Det har även förekommit fall där smittan misstänks ha överförts sexuellt. Viruset upptäcktes hos rhesusapor i Uganda år 1947 och har sedan dess identifierats i Afrika, Amerika, Asien och Stillahavsområdet. Det pågående utbrottet är det största hittills.

Infektionen utgör störst risk för gravida kvinnor, då viruset misstänks kunna ge upphov till olika fosterskador. Bland annat har ett flertal barn fötts med ett för litet huvud och en underutvecklad hjärna, mikrocefali, som anses bero på att mamman infekterats under graviditeten. Zikaviruset misstänks även kunna ge upphov till det autoimmuna tillståndet Guillain-Barrés syndrom, GBS.

I dagsläget finns det ingen riktad behandling eller något vaccin mot Zikaviruset varken på marknaden eller i klinisk utvecklingsfas.

Läs mer om Zikaviruset:
Zika-vaccin på gång
Det pågående utbrottet av det myggburna Zikaviruset i Västindien och Central- och Sydamerika har fått fart på utvecklingen av nya behandlingar och diagnostik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094