23948sdkhjf

Säkra förpackningar stoppar förfalskningar

Ny EU-lagstiftning ska hindra förfalskade humanläkemedel från att nå fram till patienter.
Under tisdagen publicerades en ny förordning till direktivet för förfalskade läkemedel, Falsified Medicines Directive , i EU:s officiella tidskrift. Samma dag presenterade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Europakommissionen en plan för hur de nya reglerna ska implementeras.

Den nya förordningen fokuserar på säkerhetsåtgärder för läkemedelsförpackningar, med syftet att göra dem spårbara och att kunna säkerställa att de innehåller de substanser som utlovas. Enligt den nya lagstiftningen ska varje förpackning förses med en unik tvådimensionell streckkod samt med en säkerhetsförsegling som ska motverka manipulering av förpackningen.

- 2D-koderna skall laddas upp via en central EU-hub, en databas, som då skickas vidare till de nationella databaserna för den aktuella marknaden för produkten. Med hjälp av denna unika 2D-kodning kan apoteken säkra att en patient verkligen har fått det korrekta läkemedlet, säger Peter Åsberg, Affärsutvecklingschef Norden på Aegate, som levererar it-system för att verifiera läkemedels 2D-kod.

- Systemet skall reagera på om en misstänkt förfalskad produkt kommit in i läkemedelskedjan. Apotekaren får då ett meddelande som säger att det inte får lämnas ut. Systemet skall även hantera återkallade produkter samt varna om utgångsdatum har passerats. Alla legala läkemedel, det vill säga originalläkemedel, generika och parallellimporterade läkemedel, omfattas av detta, tillägger han.

Ansvaret för att implementera den nya lagstiftningen faller på läkemedelsbolagen. De har i uppgift att få de nya säkerhetsåtgärderna på plats för de flesta receptbelagda läkemedel samt för vissa icke receptbelagda mediciner före 9 februari år 2019.

- Konkret innebär detta att alla aktörer inom läkemedelskedjan – tillverkare, grossister och apotek – kommer att behöva anpassa sig till den nya lagstiftningen inom den treårsperiod som gäller. Om något/några aktörer mot förmodan skulle missa denna deadline så kommer de inte längre att få sälja, distribuera eller lämna ut receptbelagda läkemedel, samt vissa OTC läkemedel (svarta listan), till patient. Gör de det så bryter de mot lagen, säger Peter Åsberg.
Läs också:
Näthandel ökar risk för förfalskningar
Många kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel från osäkra källor på nätet, där risken är stor för förfalskningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062