23948sdkhjf

Mylan köper Meda

Styrelsen rekommenderar det amerikanska bolagets bud på 83,6 miljarder kronor.
Det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan har lagt ett bud på Meda. Budet ligger på 165 kronor per aktie och kommer till större delen betalas kontant. Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelsen i Meda har enhälligt rekommenderat aktieägarna i Meda att acceptera Mylans bud. Av pressmeddelandet framgår även att Stena Sessan, med 21 procent av aktierna, och Familjen Rovati, genom bolaget Fidim, "på vissa villkor" har accepterat budet.

Inklusive Medas nettoskuld uppgår det totala budvärdet till cirka 83,6 miljarder kronor och budkursen innebär en premie om cirka 92 procent jämfört med stängningskursen per den 10 februari, alltså på onsdagen när Meda-aktien stängde på 86,05 kronor.

Mylan kommer att betala 80 procent av de aktier som köps kontant. För den resterande delen erbjuds aktier i Mylan enligt vissa villkor.

Storägarna i Meda , Sessan och Rovati, har separata avtal med budgivaren i vilka de åtar sig att inte sälja aktier i Mylan till tredje part under viss tid.

Acceptperioden för erbjudandet beräknas löpa från och med den 20 maj 2016 och till och med den 29 juli 2016.

Meda redovisar ett ebitda-resultat exklusive engångsposter på 1 626 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015. Förväntningarna låg på ett motsvarande ebitda-resultat om 1 649 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Medas omsättning under kvartalet landade på 5 019 miljoner kronor, jämfört med förväntade 5 309 miljoner kronor. Bolaget uppvisade en organisk försäljningstillväxt på -5 procent under kvartalet, vilket var mycket sämre än väntat. SME Direkts konsensus visade på en förväntad nolltillväxt.

- Emerging markets och USA uppvisade en god försäljningstillväxt medan försäljningen under kvartalet i Västeuropa, främst på grund av Italien, var tio procent lägre jämfört med föregående år, skriver Meda i sin bokslutskommuniké.

Exklusive Italien uppgick den organiska tillväxten till fyra procent.

Bolaget föreslår en oförändrad utdelning om 2:50 kronor per aktie.

Läs mer om Meda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.163