Satsar miljoner på serialisering
Recipharm investerar 40 miljoner euro för att kunna tillmötesgå kraven i det nya EU-direktivet mot förfalskade läkemedel.
Det nya EU-direktivet mot förfalskade läkemedel, Falsified Medicines Directive, ställer nya krav på förpackningar av läkemedel. Från och med 9 februari år 2019 ska förpackningar för de flesta receptbelagda läkemedel samt för vissa icke receptbelagda mediciner förses med en säkerhetsförsegling samt med en unik tvådimensionell streckkod för att göra det möjligt att spåra läkemedlet och säkerställa att det innehåller den medicin som utlovas.
Även i USA
För att kunna möta dessa nya krav planerar kontraktstillverkaren Recipharm att investera 40 miljoner euro, motsvarande cirka 380 miljoner kronor, på sin verksamhet inom kodning och serialisering. En ny global styrgrupp ska arbeta med bolagets europeiska kunder för att säkerställa att bolaget kommer att kunna uppfylla de kommande kraven.
- Den styrgrupp som vi har tillsatt på Recipharm kommer att driva det här projektet på samtliga anläggningar så att vi med utbildning och annat kan förbereda kunderna inför det som kommer. Vi kommer samtidigt att arbeta tillsammans med kunderna för att försöka minska de nya kostnader som direktivet medför. Under de kommande månaderna kommer vi att samråd med våra kunder att diskutera betalningsmodeller och det mest effektiva sättet att införliva kostnaden för serialisering i sina projekt på både kort och lång sikt, säger Kjell Johansson, President Manufacturing Services Europe, i ett pressmeddelande.
Recipharm har i dagsläget drygt 250 kunder och räknar i framtiden med att 85 procent av produktionen kommer att kräva serialisering. Bolaget levererar redan i dagsläget serialiserade produkter till bland annat Turkiet, Korea och Kina.
Läs också:
Säkra förpackningar stoppar förfalskningar
Ny EU-lagstiftning ska hindra förfalskade humanläkemedel från att nå fram till patienter.
Läs mer om Recipharm.