23948sdkhjf

Han utreder Macchiarini

Karolinska Universitetssjukhuset utser Smer-ordföranden Kjell Asplund till extern utredare för Macchiarini-ärendet.
Kjell Asplund har utsetts av sjukhusdirektör Melvin Samsom och chefläkare Nina Nelson Follin till ledare för den externa utredningen av forskaren Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer på tre patienter vid Karolinska Universitetssjukhuset år 2011 och 2012. Två av patienterna avled och den tredje inväntar nu transplantation av en ny luftstrupe i USA.

Kjell Asplund är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, Smer, samt i det vetenskapliga rådet på Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU. Han är dessutom professor emeritus på Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Han har tidigare varit generaldirektör för Socialstyrelsen. I grunden är Kjell Asplund läkare med en utbildning från Uppsala universitet

Hans nya uppdrag finansieras av Stockholms läns landsting, som även bidrar med bland annat administrativt stöd och lokaler. Han kommer att få stöd från ett team av externa experter, som han ska sätta ihop själv.

Syftet med utredningen är bland annat att se över omständigheterna kring Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska Universitetssjukhuset, operationsbesluten, operationerna och den efterföljande vården av patienterna.

- Detta är ett viktigt uppdrag för universitetssjukvården. Direktiven innebär att jag och mina medarbetare ska granska såväl interna rutiner och processer som de medicinska, juridiska och etiska bedömningar som gjorts. Vi ska också komma med rekommendationer om vad som kan förbättras. Vi börjar arbetet omgående, säger Kjell Asplund i ett pressmeddelande.

Utredningen ska vara slutförd senast den 31 augusti.

Tidigare under veckan meddelade även Karolinska Institutet att en extern utredare tillsatts för att se över universitetets hantering av Macchiarini-ärendet. Där har Sten Heckscher valts ut till utredare. Han är före detta ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen och har även varit President i Kammarrätten i Stockholm, rikspolischef, generaldirektör för Patent- och registreringsverket, statssekreterare i justitiedepartementet samt näringsminister.

Sten Heckscher har i sin tur valt ut ytterligare två personer som ska bistå honom i utredningen: författaren Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg, professor i biokemi vid Helsingfors universitet samt utländsk ledamot av svenska Kungliga Vetenskapsakademin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079