23948sdkhjf

KIs styrelse byts ut

Med anledning av Macchiarini-affären kommer delar av Karolinska Institutets styrelse att bytas ut.
Det säger Helene Hellmark-Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, till TT idag. Regeringen har nu utsett en nomineringsgrupp som ska besluta vilka ledamöter som ska bytas ut ur KIs styrelse, konsistoriet.

- Jag ser mycket allvarligt på det som framkommit om vad som har hänt vid KI. För att ett högt förtroende för verksamheten ska kunna återskapas är därför den här förnyelsen av styrelsen nödvändig, skriver Helene Hellmark Knutsson till TT.

Den 1 april ska nomineringsgruppen redovisa sitt förslag på hur många ledamöter som ska bytas ut och vilka personer som det handlar. Ett beslut kommer sedan att fattas av regeringen.

- När vi får förslaget från dem så kommer vi bedöma det också från regeringens sida. Vi ser behovet av att det kommer in nya ledamöter. Men vi vill inte byta ut hela styrelsen. Det behövs kontinuitet och förnyelse, säger Helene Hellmark Knutsson i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Ordförande för konsistoriet är i dagsläget Lars Leijonborg.

- Jag har ingen annan kommentar än att det är viktigt att komma ihåg styrelsens mandat, att styrelsen inte får lägga sig i forskningsfrågor, säger han till TT direkt efter beskedet från Helene Hellmark-Knutsson.

Läs också:

KI:s rektor avgår
Anders Hamsten lämnar sitt uppdrag efter turerna kring forskaren Paolo Macchiarini.

Efter KI-skandalen – branschen kommenterar
Efter avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset pågår utredningar. Händelsen kan få konsekvenser för svensk life science-forskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078