23948sdkhjf

Påminner om symbol

Att handla receptbelagda mediciner illegalt på internet kan vara förenat med stora risker. Nu går läkemedelsverket ut med en påminnelse om den EU-gemensamma symbolen.
I helgen visades dokumentären Dödande piller på SVT som handlar om den olagliga näthandeln med läkemedel. Med förtroendeingivande webbsidor och förpackningar lurar producenterna sina kunder i en verksamhet som omsätter miljardbelopp. Att handla receptbelagda mediciner olagligt på nätet är förenat med stora risker. De läkemedel som inhandlas på illegal väg kan antingen var verkningslösa men även skadliga eller direkt livsfarliga. För att reducera risken för att konsumenten ovetandes ska handla läkemedel illegalt tog EU under sommaren 2015 fram en symbol som nätsajter som säljer läkemedel ska skylta tydligt med.

Idag går läkemedelsverket ut med en påminnelse om den EU-gemensamma symbol som visar vilka aktörer som lagligt får sälja läkemedel på internet.

- Vi vill nå konsumenterna och påminna dem om att titta efter den här symbolen när internethandelssidor för läkemedelsförsäljning besöks. Handla inte läkemedel på nätet om symbolen inte finns på den aktuella sidan du tänker handla ifrån, säger Ingela Ottoson som är utredare på Läkemedelsverket.

Konsumenten ska genom att klicka på symbolen snabbt kunna se om den aktuella webbplatsen har anmält webbhandel med läkemedel och i vilket land som företaget har tillstånd. Syftet är att konsumenten enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig.

- Vi får ofta frågan om den illegala handeln med receptbelagda läkemedel ökar. Det är svårt att svara på den frågan eftersom det är svårt att mäta en illegal verksamhet. Men det är ett stort och globalt problem, något som även dokumentären på SVT visar på ett bra sätt, säger Ingela Ottoson.

Varje år genomförs en internationell kontrolloperation, Operation Pangea, som syftar till att motverka försäljning av olagliga läkemedel på nätet. Vid senaste operationen, i juni 2015, stängdes drygt 60 webbsidor ner bara i Sverige på grund av illegal försäljning av läkemedel.

Läs mer om: Operation Pangea

Läs även: Näthandel ökar risken för förfalskningar
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078