23948sdkhjf

Biogen säljer verksamhet

Sobis samarbetspartner säljer sina tillgångar inom blödarsjuka, vilket kan öka chanserna för ett uppköp av det svenska bolaget.
Det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen planerar att sälja av sina tillgångar inom området blödarsjuka, hemofili. Det skrev nyhetsbyrån Reuters på fredagen, med hänvisning till källor med insyn i ärendet. Syftet med försäljningsplanerna ska vara att bolaget vill sänka kostnaderna och förlägga fokus till sina kärnområden, som exempelvis neurologi och autoimmuna sjukdomar.

Det finns inga garantier för att någon försäljning blir av, enligt källorna, som berättar att Biogen har anlitat en investmentbank för att hjälpa till med arbetet.

De tillgångar som eventuellt ska säljas drog in ungefär 500 miljoner dollar, motsvarande fyra miljarder kronor, till bolaget år 2015. Det är det första hela året som preparaten har funnits på marknaden.

Biogen har tre pågående samarbeten inom hemofili med det svenska specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi. Bland annat har bolagen delat upp ansvaret för marknadsföringen av läkemedlet Elocta mot hemofili A på olika marknader. De har även utvecklat läkemedlet Alprolix mot hemofili B.

- Alprolix har funnits på den amerikanska marknaden sedan år 2014 och vi hoppas på ett godkännande i EU under året, säger Oskar Bosson, kommunikationschef på Sobi.

Tillsammans har Sobi och Biogen dessutom ett projekt i preklinisk fas, XTEN, där syftet är att ta fram en mer långverkande produkt mot hemofili A.

Danske Bank skrev i ett morgonbrev att samarbetet med Biogen har varit en stoppkloss för andra bolag när det gäller uppköp av Sobi. Det meddelar Nyhetsbyrån Direkt.

Vad en eventuell försäljning av Biogens hemofili-verksamhet kan innebära för Sobi vill bolaget inte kommentera.

- Vi kommenterar aldrig rykten. Det skulle vara väldigt spekulativt att gissa vad som eventuellt kan bli följden av en eventuell försäljning, säger Oskar Bosson.

Nyheten från Reuters har fått Sobis aktie att falla under måndagen.

Sobi utvecklar behandlingar mot ovanliga åkommor, med särskilt fokus på genetiska och inflammatoriska sjukdomar.

Läs mer om Sobi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078