23948sdkhjf

Mitt bidrag till en långsiktig god vård i Sverige

Sverige har goda förutsättningar för att stå sig i internationell konkurrens men det krävs mer än detta för att bli en vinnare, skriver Malin Parkler, vd Pfizer Sverige.
Det har skrivits många krönikor om att Sverige har goda förutsättningar att ha en sjukvård i internationell världsklass och konkurrenskraftigt klimat för Life Science. Jag är själv djupt övertygad om detta, men goda förutsättningar räcker lika lite som enbart talang för att vara en vinnare i den internationella konkurrensen. Det sägs att det förutom talang behövs minst 10 000 timmars träning för att bli riktigt bra på någonting. För att lyckas träna 10 000 timmar behövs motivation, vilja och tydliga mål. Samma gäller för Sverige om Sverige ska lyckas bli en framtida vinnare. Det måste finnas vilja, motivation och målinriktning.

Jag och mina kollegor på Pfizer arbetar dagligen för att sjukvårdspersonal ska ha god kunskap om de behandlingsmöjligheter som vi erbjuder och för att behövande patienter ska få tillgång till dem. Rätt använda, kan våra läkemedel förlänga liv och öka livskvalitet. Svenskar, liksom människor världen över, lever allt längre och friskare liv, mycket tack vare nya läkemedel. Vi är stolta över de produkter vi tillhandahåller och själva försäljning av dem, då användningen av dagens läkemedel inte bara bidrar till friskare liv utan även utgör grunden för nästa generations innovativa behandlingar.

Vi arbetar också för hur ledande svensk forskning kan bli en del av det internationella nätverk som tillsammans med näringslivet kan ta fram nya möjligheter att förebygga eller behandla olika sjukdomar där behoven är stora. Detta gagnar inte bara patienter och svensk forskning utan jag är övertygad om att svensk framgångsrik innovation inom detta område är en förutsättning för att Sverige ska kunna behålla sitt välstånd och fortsätta vara ett rikt och framgångsrikt land även i framtiden. Då räcker det inte med att Sverige troget fortsätter att bidra till forskningen inom hälso- och sjukvård, Sverige måste bli bäst, vara ledande och ständigt sträva att så förbli.

Jag träffar regelbundet mina kollegor runt om i världen inklusive de på huvudkontoret i New York. Vid dessa tillfällen pratar vi ofta om hur olika sjukvårdssystem fungerar: var i världen sjukvården är bra; var nya läkemedel snabbt är tillgängliga för patienter; var sjukvården är i framkant och forskningsintensiv; var det är enkelt att samverka; var sjukvården har bra ordning på ”sina” patienter och var det är förhållandevis enkelt att bedriva, inte bara kliniska läkemedelsstudier, utan även forskning med hjälp av register och biobanker. Var följs behandlingsmål och behandlingar upp, utvärderas och genererar ny kunskap? Var finns kunskapen, viljan, motivationen och nyfikenheten? Det är många faktorer inom sjukvården som är viktiga för oss för att vi ska kunna forska fram nya och innovativa läkemedel.

Jag brinner för att påvisa möjligheterna i Sverige för mina internationella kollegor och strävar efter att skapa intresse för att etablera samverkan och partnerskap mellan svensk sjukvård, svenska företag och Pfizer. Men i min roll ingår också att vara med och värdera möjligheterna i Sverige i jämförelse med andra länder. Jag är medveten om att många länder satsar på Life Science och framför allt ser jag att flera gör det riktigt bra. För att sticka ut i denna ständigt hårdnande konkurrens måste Sverige vara innovativa, hitta på nya sätt att göra saker på – inte alltid eftersträva best practice utan också new practice, till exempel nyttja möjligheterna med ny digital teknik. Mina kollegor och jag vill aktivt bidra med vår kunskap, våra insikter och våra idéer.

På Pfizer lägger vi stor vikt och tid vid att vårda vår kultur. Vi arbetar för en inkluderande och engagerande kultur som ger alla medarbetare förutsättningar att vara delaktiga, bidra och prestera sitt bästa. Varje enskild kollegas bidrag, åsikter och idéer är värdefulla. Jag vill att alla ska våga tänka och göra nytt utan att vara rädda att misslyckas eller rädda att tycka fel. Det krävs att miljön stimulerar till att alla tar ansvar, är öppna, är delaktiga och samverkar. Det råder inga tvivel om att kulturen spelar stor betydelse för hur framgångsrikt ett företag, eller ett team är och för att få loss kraften i kulturen, individer och team krävs en tydlig riktning. Det är då fantastiska saker händer! Och vem vill inte uppnå fantastiska resultat?

Jag föredrar personligen att vara en spelare i mängden, en i ”landslaget” hellre än att själv glänsa i division III. Jag har stor respekt för de som arbetar i sjukvården, de gör en ovärderlig insats för patienter varje dag, timme, minut och sekund. Idag har dock de som arbetar i sjukvården en pressad vardag. Min önskan är att det ges ökade förutsättningar och utrymme för vården och den medicinska akademin att själva få utveckla sin värdegrund, kultur och verksamhet. Jag känner mig övertygad om att medarbetare i vården gärna tänker nytt och vill ta än mer ansvar för att driva och utveckla sin verksamhet bara de får frihet och rätt förutsättningar att göra så.

Om denna kraft släpps lös ökar möjligheterna för en vård i världsklass, en sjukvård präglad av vilja, motivation och målinriktning, en sjukvård präglad av kompetensutveckling, ständiga förbättringar och ett snabbt professionellt upptag av nya behandlingsmetoder, en sjukvård där ännu fler patienter hjälps till ett friskare liv och/eller längre liv. Jag har viljan, motivationen och nyfikenheten att utifrån mina förutsättningar bidra ännu mer för en sjukvård i världsklass och ett vinnande life science-klimat. Tipsa mig gärna om hur!

Malin Parkler, vd Pfizer Sverige
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11