Svenskt i fokus på BIO 2016
Patienten i centrum, partnerskap mellan aktörerna och integrerade lösningar där ny teknologi tas till vara - Detta var budskapen vid ett frukostseminarium inför starten av BIO konferensen i San Francisco.
För att klara hälso- och sjukvården i framtiden behövs partnerskap mellan aktörerna och integrerade lösningar där ny teknologi tas till vara och där alla bidrar från sin horisont. Därutöver behöver patienten sättas ännu tydligare i centrum. Förändringstrycket är stort och utmaningarna är många. Dessa var de gemensamma budskapen vid ett frukostseminarium inför starten av BIO konferensen i San Francisco.
Temat för seminariet
Av både Johnson & Johnsons (J&J) och Philips presentationer att döma satsar man stort på att vara med bland de ledande aktörerna.
Enligt Alexander Grunewald , Global Head Health Innovation Strategy, J&J, är dagens utveckling av hälso- och sjukvården pådrivande för ett tydligt fokus på vårdresultat, patientnytta och relaterade lösningar. I USA investerar kommersiella aktörer, inte bara de traditionella, stort för etablera sig på den marknaden som enligt analytiker kan vara värd 20-30 miljarder dollar 2020. Numera inkluderar J&J konsumenten som en viktig aktör i deras vision, intressant nog är en av deras grundpelare att hjälpa den enskilda individen att leva ett hälsosammare liv.
Diego Olego, Chief Strategy & Innovation Officer, Philips Healthcare pekade på betydelsen av en helhetssyn och partnerskap med olika intressenter för att uppnå integrerade lösningar. Det handlar om att sätta patienten i centrum, driva på för en hälsosam livsstil, förebyggande insatser för att förebygga sjukdom, tidig diagnostik, effektiv behandling vid sjukdom samt, vid kronisk sjukdom, involvera patienten än mer för en effektivare vård.
Under den avslutande paneldiskussionen deltog Anders Lönnberg, regeringens, nationella samordnare inom life science som också är med i styrelsen för Stockholms Diabetesförening och själv patient. Han höll med om det som hade sagts men tryckte särskilt på att det inte finns några universella lösningar som passar alla patienter. Hans tes är att den individuella patientens behov behöver föras in i på ett tydligt sätt i modellerna för en bättre hälso- och sjukvård.
Anders Lönnberg tog också upp frågan om var dagens kostnader för hälso- och sjukvården hamnar. 85 % av budgeten betalar för kroniskt sjuka. Några frågor som behöver lösas för bättre vård och minskade kostnaden är att vårdinsatserna baseras mer på patientdrivna behov, att öppna standards för elektroniska patient journaler etableras och att fungerande, evidensbaserade beslutsstöd implementeras.
Seminariet anordnades av Business Sweden tillsammans med ett av Europas största life sciencekluster, One Nucleus London/Cambridge.
Text och Foto: Ola Björkman
Läs även:
Svensk life science intar San Francisco
Business Sweden arrangerar seminarium om Sveriges styrkor på världens största bioteknikkonferens.