23948sdkhjf

Staten för beroende av läkemedelsbolagen

Läkemedelsbolagen styr till stor del vilken information som finns ute om olika läkemedel, något som regeringen och berörda myndigheter måste hantera, enligt ny granskning.
Förra veckan publicerade Riksrevisionen rapporten Säkra och effektiva läkemedel – hur hanterar staten läkemedelsindustrins inflytande? där regeringen och berörda myndigheters oberoende gentemot läkemedelsindustrin har granskats.

”Läkemedelsföretagen utvecklar och testar sina egna produkter. Därför har de stort inflytande över hur kunskap om läkemedel tas fram och vad som kommuniceras till omvärlden. Riksrevisionens granskning visar att regeringen och ansvariga myndigheter inte fullt ut kompenserar för industrins informationsövertag i den statliga läkemedelskontrollen och kunskapsstyrningen”, anger Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

De myndigheter som berörs av granskningen är Läkemedelsverket, Socialstyrelsen samt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU.

Läkemedelsverket kritiseras för att inte ha tillräckligt hög prioritet på sitt arbete med läkemedelssäkerhet. Myndigheten ska bland annat ha valt att inte granska fullständiga säkerhetsrapporter under pågående klinisk prövning. Under en period har Läkemedelsverket dessutom bara delvis handlagt biverkningsrapporter från sjukvård och allmänhet. Dessutom har antalet inspektioner av kliniska prövningar minskats.

Anledningen som lyfts fram av myndigheten själv är enligt granskningen brist på personal och resurser. Riksrevisionen understryker att myndigheten länge har haft svårt att rekrytera läkare till rollen som kliniska utredare samt att behålla dessa.

En annan slutsats från granskningen är att Läkemedelsverket inte borde involveras i regeringens innovationsarbete. Anledningen är att det kan uppstå en intressekonflikt inom myndigheten, mellan att arbeta för säkra läkemedel och att ge stöd till läkemedelsbolagen i sitt utvecklingsarbete.

Riksrevisionen menar vidare att Socialstyrelsen och SBU oftare bör begära även opublicerade resultat från företagen, använda information från offentliga register systematiskt och utbyta information mellan sig så att kunskapsunderlagen blir mer balanserade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062