23948sdkhjf

Ny antibiotika godkänd i EU

AstraZenecas kombinationsläkemedel Zavicefta har godkänts för behandling av patienter med allvarliga bakterieinfektioner.
Läkemedelsjätten AstraZeneca meddelar idag att antibiotikumet Zavicefta, ceftazidime-avibactam, har godkänts för användning inom EU av Europeiska kommissionen.

Zavicefta är en ny kombinationsbehandling som ska användas vid intravenös behandling av allvarliga infektioner med Gram-negativa bakterier hos vuxna. Det gäller infektioner i magen, urinvägarna, lunginflammation som uppkommit vid sjukhusvistelse och andra infektioner där behandlingsalternativen är få.

Godkännandet från Europeiska kommissionen ger AstraZeneca rättigheten att marknadsföra Zavicefta i samtliga 28 EU-medlemsländer samt i Island, Norge och Liechtenstein.

Läs också:

“Kan döda 10 miljoner varje år”
Om ingenting görs mot antibiotikaresistensen så kan resistenta bakterier döda en person var tredje sekund världen över år 2050. Det menar en ny rapport som presenterar olika förslag för att tackla problemet.

19 alternativ på väg
Antikroppar, vaccin och bakteriedödande virus är några av de alternativ till antibiotika som kan nå marknaden inom några år. Men pipelinen är smal och kommer bara att kunna användas mot några få bakterietyper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094