23948sdkhjf

Hansa inleder ny studie

Första patienten har nu fått behandling i Hansa Medicals nya fas II-studie på den autoimmuna sjukdomen trombotisk trombocytopen purpura.
Hansa Medical har nu påbörjat behandlingen av den första patienten i en ny klinisk fas II-studie. Där testas läkemedelskandidaten IdeS som behandling av asymptomatiska patienter med den autoimmuna sjukdomen förvärvad trombotisk trombocytopen purpura, TPP, där blodplättarna hos en person bryts ner av immunförsvaret. Tillståndet kan leda till små blodproppar i olika delar av kroppen. För att inkluderas i studien ska patienterna ha en låg aktivitet i enzymet ADAMTS13, som är en viktig komponent i koagulationssystemet.

IdeS är ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Substansen testas sedan tidigare i kliniska prövningar med fokus på njurtransplantation.

I den nya studien ska IdeS tolerabilitet, effektivitet, farmakodynamik samt farmakokinetik undersökas i upp till sex patienter. Ett viktigt mål är dessutom att se om behandlingen kan öka aktiviteten i ADAMTS13 genom att autoantikroppar mot enzymet bryts ner.

Den kliniska studien genomförs vid University College London Hospital, UCLH, i Storbritannien och leds av doktor Marie Scully, hematolog och expert på TTP. Den beräknas vara klar under 2017.

- Denna nya terapi, vilken inledningsvis undersöks med avseende på säkerhet och effekt, kan komma att innebära en innovativ behandling för akut TTP genom avlägsnandet av antikroppar mot ADAMTS13, för att möjliggöra tillbakagång av symptom samt minska morbiditet och mortalitet, säger Marie Scully i ett pressmeddelande.

Läs även:
Positivt för IdeS
Pågående studie visar att Hansa Medicals huvudprojekt, IdeS, möjliggör transplantation för högsensitiserade patienter.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078