23948sdkhjf

Lägger ner utvecklingen av CicloMulsion

Ytterligare motgångar för NeuroVive. Läkemedelskandidaten CicloMulsion nådde inte primära målet i fas II.
NeuroVive Pharmaceutical lägger ner utvecklingen av läkemedelskandidaten CicloMulsion.

Beslutet baseras på resultat från fas II-studien Ciprics, där CicloMulsion testades som en förebyggande behandling mot njurskada efter öppen hjärtkirurgi. Behandlingen uppnådde inte det primära målet: att förebygga akut njurskada, AKI. Däremot uppvisade patienterna en övergående men statistiskt signifikant ökning av biomarkörerna P-cystatin C och P-kreatinin jämfört med placebo. Dessutom fann man inga tolerabilitetsproblem och frekvensen av allvarliga biverkningar var jämförbar med placebogruppen.

- Eftersom det övergripande målet för denna studie var att erbjuda en förebyggande behandlingsform för de patienter som riskerar att utveckla AKI var utfallet av studien en besvikelse. Ciprics-studien har dock gett oss mycket viktig information om ciklosporin-behandling i denna patientgrupp, säger Henrik Bjursten, studiens huvudprövare samt docent på Thorax-kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, i ett pressmeddelande.

CicloMulsion har drabbats av motgångar tidigare. I augusti förra året lades utvecklingen mot indikationen akut hjärtinfarkt ned efter att läkemedelskandidaten inte uppvisat någon terapeutisk effekt i fas III. Nu avslutas utvecklingen helt och NeuroVive kommer istället att fokusera på övriga projekt. Bland annat fortsätter den kliniska studien där läkemedelskandidaten NeuroStat testas som behandling av traumatisk hjärnskada. NeuroStat baseras, liksom CicloMulsion, på cyklosporin A.

NeuroVive Pharmaceutical är beläget i Medicon Village i Lund. Bolaget fokuserar sin verksamhet på utvecklingen av läkemedel som motverkar olika typer av vävnadsskador genom att skydda cellernas kraftverk mitokondrierna. NeuroStat är nu bolagets enda projekt i klinisk fas.

Läs även:
NeuroVive tar in pengar
Fyller på kassan med 94,4 miljoner kronor för att finansiera sina kliniska studier.

Läs mer om NeuroVive.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062