23948sdkhjf

Uppåt för Orexo

Specialistläkemedelsbolaget Orexo uppvisar förbättrade resultat från det tredje kvartalet.
Bolagets nettoomsättning landade på 181,9 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 139,5 miljoner under motsvarande period året innan. Nettoomsättningen för läkemedelskandidaten Zubsolv var 142,8 miljoner (110,8) och resultatet efter skatt uppgick till 36 miljoner kronor (-46,1). Resultatet per aktie landade på 1,04 kronor (-1,33).

- Utvecklingen bottnar framförallt i en stark försäljningstillväxt på 30 procent för Zubsolv och Abstral. Samtidigt har kvartalet gynnats av lageruppbyggnad i Maryland, lägre kostnader och en fördelaktig valutakursutveckling, skriver Nikolaj Sørensen, vd och koncernchef, i bolagets delårsrapport.

Under perioden har Orexo mött olika framgångar i USA. Bland annat beslutade det amerikanska hälso- och sjukvårdsdepartementet, HHS, i juli att tillgången till behandling av opiatberoende ska ökas, genom att varje läkare nu får rätt att behandla 275 patienter mot opiatberoende per år. Tidigare var siffran 100 patienter. Under perioden slutfördes även registerstudien Rezolv, som omfattande 1 800 patienter.

- Förutom att mycket fokus lagts på att nå kommersiella framgångar med Zubsolv har mycket tid under kvartalet och egentligen hela 2016 ägnats åt rättstvisten mot Actavis. Vi bibehåller vårt höga förtroende för styrkan i våra patent. Det vill säga att de är giltiga och att Actavis gör intrång. Parallellt med tvisten har Zubsolvs patentportfölj utökats ytterligare vilket resulterat i fler rättstvister med Actavis. Det första beskedet väntas i det fjärde kvartalet 2016, skriver Nikolaj Sørensen.

I oktober lämnade Orexo in en ansökan om godkännande av Zubsolv även i EU. Läs mer om det här:

Orexo satsar på godkännande i EU
Lämnar in ansökan om godkännande i samband med att Suboxone tappar sin exklusivitet i Europa.

Läs mer om Orexo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063