23948sdkhjf

De är årets Ragnar Söderbergforskare

Fem forskare från Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Lunds universitet delar på årets utmärkelse.


Fem forskare har utsetts till Ragnar Söderbergforskare i medicin (Ragnar Söderberg Fellowship in medicine) 2016. Genom detta får de alla ett anslag från Ragnar Söderbergs stiftelse på åtta miljoner kronor vardera under fem års tid. Anslaget delas årligen ut till lovande forskare i början av karriären.

Av de fem forskare som delar på utmärkelsen i år är tre verksamma vid Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, MBB, vid Karolinska Institutet, KI: Magda Bienko, Nicola Crosetto och Simon Elsässer.

Magda Bienkos anslag ska användas till ett projekt med målet att kartlägga hur cellernas arvsmassa förändras vid bröstcancer.

Nicola Crosetto ska fokusera på att utveckla nya pålitliga metoder som kan mäta och visualisera den stora variation av celler som cancer består av.

Simon Elsässer ska kartlägga vilka korta peptider som finns i däggdjursceller och hur dessa kan kopplas till olika sjukdomar.

Alla de tre KI-forskarna är dessutom kopplade till SciLifeLab. Det är även Alexey Amunts, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik på Stockholms universitet, som tidigare i år tilldelades Lennart Nilssonpriset för sitt arbete med cryoelektronmikroskopi, cryo-EM. Han är chef för cryo-EM-laboratoriet vid SciLifeLab. Läs mer om hans forskning på kemivarlden.se

Alexey Amunts ska i sin forskning använda sig av cryo-EM för att öka kunskapen kring mitoribosomerna – de proteinkomplex som bygger ihop proteiner inuti mitokondrierna, cellernas kraftverk. Förhoppningen är att kunna göra upptäckter som kan leda till nya behandlingar mot cancer.

Den femte utmärkelsen går till Alexander Pietras vid Institutionen för laboratoriemedicin på Lunds universitet. Han ska kartlägga skillnaden mellan de signaleringsvägar som används i behandlingsresistenta och behandlingskänsliga hjärntumörsceller.

Läs även:
Ger 56 miljoner till unga forskare
Forskning på leukemi och icke-kodande RNA är två trender hos de sju forskare som får dela på årets miljonanslag från Ragnar Söderbergs stiftelse.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.057