23948sdkhjf

Brighters dotterbolag börsnoteras

Brighters dotterbolag köper upp robotikföretaget Bestic och planerar en börsnotering. Det nya bolaget ska ledas av Bestics nuvarande vd Catharina Borgenstierna.
Genom sitt dotterbolag Brighter Two har Brighter köpt upp Bestic, ett svenskt robotikbolag som utvecklar och säljer produkter och hjälpmedel till äldrevård och omsorg. Bolaget säljer bland annat en robotarm som kan hjälpa till att lyfta mat till munnen samt robotkatten JustoCat som ska öka interaktionen och kommunikationen hos äldre.

Genom förvärvet slås Bestic samman med Brighter Two, som dessutom byter namn till Camanio Care. Camanio utvecklar och säljer produkter för aktivering och rehabilitering av bland annat demens- och strokepatienter. Ett exempel är Jdome Bike Around, där patienten får cykla inuti en sfärisk bildskärm som visar önskade omgivningar. Denna verksamhet tog Brighter in genom förvärvet av e-hälsobolaget Division By Zero förra året .

- Rent formellt köper jDome-bolaget upp Bestic, men vi betraktar detta som ett samgående med tydliga synergier. Vi såg redan när vi förvärvade jDome BikeAround att det här är en marknad värd att utveckla och att marknaden för vård och omsorg skulle inbegripa framtida konsolidering. Genom omstruktureringen kommer försäljningen av jDome att kunna utvecklas mycket effektivare. Vidare ser vi att Bestics produktportfölj kompletterar jDome och tillsammans kan vi nu på ett bättre sätt ta till vara på marknadspotentialen, säger Henrik Norström, vd för Brighter Two och COO för Brighter, i ett pressmeddelande.

Camanio Care ska börsnoteras under första kvartalet 2017. Bestics vd Catharina Borgenstierna kommer att leda verksamheten i det nya bolaget. Hon har erfarenhet från medtechindustrin från roller som bland annat Global Marketing Director Anesthesia på Getinge Group och Product Manager på Siemens. Hon är dessutom suppleant i Swecare Foundations styrelse.

Bestic har distributörer i Europa och Asien, en egen säljstyrka i Sverige samt tre medarbetare i USA.

- Bestic och jDome-teamet arbetar idag mot samma kundgrupper och nu när vi blir Camanio Care kommer vi inte bara kunna dra nytta av varandras kunskap utan vi får också ett utökat distributörsnätverk, större säljstyrka och nya kontakter. Tillsammans blir vi ett större och starkare bolag och vi ser en stor tillväxtpotential för vårt gemensamma erbjudande. Därutöver ser vi också möjligheten att ta tillvara på framtida konsolideringsmöjligheter på den innovativa hjälpmedelsmarknaden som idag kännetecknas av många små bolag, säger Catharina Borgenstierna.

Förvärvet av Bestic kommer att genomföras genom att Camanio köper samtliga aktier i Bestic för 13,6 miljoner kronor. Efter detta kommer 60 procent av aktierna i Camanio att ägas av Brighter och 40 procent av Bestics nuvarande ägare. En del av aktierna kommer dessutom att delas ut till Brighters befintliga aktieägare. Camanio ska genomföra en riktad nyemission för att stärka kassan inför den planerade utdelningen av aktier samt den kommande noteringen.

Läs även:
Brighter vinner skiljedom
Vinner juridisk process mot före detta utvecklingspartnern HotSwap och genomför emission.

Stärker analysen med virtual reality
Brighters nya dotterbolag var ett oförskämt kap, enligt vd Truls Sjöstedt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109