23948sdkhjf

Minskad läkemedelsexport till Storbritannien

Exporten av farmaceutiska produkter och läkemedel till Storbritannien rasade med 38 procent under första halvan av året, enligt ny statistik.
Under perioden januari-juli föll svensk varuexport till Storbritannien med 19 procent, vilket motsvarar nära tio miljarder kronor. Det rapporterade Dagens Industri, Di, i veckan. Igår presenterade tidningen statistik från Stockholms Handelskammare som visar att exporten inom flera olika kategorier har fallit ordentligt under perioden.

Näst störst, efter stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter, är raset för farmaceutiska produkter och läkemedel som tappat 38 procent jämfört med motsvarande period förra året.

- Om effekten håller i sig kan det sedan leda till färre jobb och lägre tillväxt i Sverige, säger Olle Grünewald, utredare på Kommerskollegium, till di.se.

Han understryker dock att det inte går att fastställa att exportraset är kopplat till Storbritanniens utträde ur EU, Brexit.

Läs mer på kemivarlden.se

Länk till artikeln på di.se

Läs även:
För tidigt att förutse EMA:s framtid
"Det framtida förhållandet mellan Storbritannien och EU kommer att avgöra EMA:s läge och verksamhet", kommenterar myndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063