23948sdkhjf

Positivt i studie på äggstockscancer

AstraZenecas läkemedel olaparib visar upp lovande resultat i fas III.
AstraZeneca presenterar idag onsdag resultat från fas III-studien SOLO-2, där läkemedlet Lynparza, olaparib, testas som behandling av kvinnor med BRCA-muterad, metastaserad äggstockscancer. De som ingick i studien fick 300 milligram olaparib två gånger dagligen i tablettform som monoterapi.

Resultaten visar dels att behandlingen förbättrade patienternas progressionsfria överlevnad samt att substansens säkerhetsprofil var likadan som i tidigare studier. Mer information om studiens resultat kommer att presenteras under ett kommande medicinskt möte.

AstraZeneca kommer nu att fortsätta utvecklingen av olaparib både som monoterapi och i kombinationsbehandlingar. Bolaget kommer även att arbeta vidare med att lättare kunna identifiera just de patienter som skulle dra mest nytta av en behandling med läkemedelskandidaten.

Olaparib verkar genom att hämma enzymer i familjen Poly-ADP-ribos-polymeraser, PARP, som spelar en viktig roll i cellens maskineri för DNA-reparation. Läkemedlet fick godkänt i både USA och EU år 2014.

Läs även:
”Vi planerar en ny lansering av olaparib per år”
Susan Galbraith, chef för onkologi på Astrazenecas småmolekylenhet iMed, ser immunonkologi och DNA-reparation som starka trender inom utvecklingen av cancerläkemedel.

Får genombrottsstatus
Astrazenecas cancerläkemedel olaparib får rätt till påskyndat godkännande av FDA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064