23948sdkhjf

Anrikt läkarmöte skrotas

I över 70 år har läkare träffats för att utbyta erfarenheter över specialistgränserna. Nu går den anrika medicinska riksstämman i graven.
Initiativet till medicinska riksstämman togs hösten 1942 av elva professorer i Lund och Malmö och den första riksstämman slog upp dörrarna 1943. Medicinska riksstämman var under många år ett oerhört framgångsrikt möte men 2015 hölls den sista stämman.

- Grundtanken med riksstämman var från början att erbjuda Läkaresällskapets vetenskapliga sektioner en gemensam plattform för sina årsmöten. Det var ett väldigt framgångsrikt koncept som fungerade väl under många år, men idag ser vi inte längre samma behov. Sektionerna arrangerar sedan flera år egna möten på annat håll. Vi vill istället erbjuda en ny arena som samlar läkarkåren och övriga aktörer i hälso- och sjukvården kring de viktigaste utmaningarna inom området för medicin och hälsa, säger Stefan Lindgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Läkaresällskapet har istället valt att vidareutveckla medicinska riksstämman till en ny mötesarena för frågor som rör framtidens medicin och hälsa. Under två dagar arrangeras vidareutbildning, debatter och seminarier kring hälso- och sjukvårdens viktigaste utmaningar inom forskning, utbildning, etik och kvalitet. Kongressen Framtidens Medicin & Hälsa vänder sig till läkare, studenter, andra vårdprofessioner, forskare, beslutsfattare, myndigheter, organisationer och näringsliv och går av stapeln 14-15 november 2017 i Stockholm

- Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar som kräver nya tvärprofessionella samverkansformer och arbetssätt. Vi måste gemensamt fundera på hur vi kan utveckla sjukvårdens organisation, värdegrund, kunskapsutveckling och former för prioriteringar. Svenska Läkaresällskapet och läkarkåren är med sin kompetens en självklar drivkraft i denna utveckling, säger Stefan Lindgren ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11