23948sdkhjf

Framåt för Sobi

Efter gårdagens kvartalsrapport som slog förväntningarna får bolagets läkemedel Alprolix godkänt i Schweiz.
Specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, meddelar idag fredag att särläkemedlet Alprolix har fått godkänt av den schweiziska läkemedelsmyndigheten, Swissmedic.

Alprolix är ett långtidsverkande läkemedel för personer med hemofili B. Den aktiva substansen är koagulationsfaktorn IX Fc fusionsprotein vilket gör Alprolix till den första rekombinanta faktor IX Fc-fusionsterapin i Schweiz för behandling av hemofili B. Alprolix fick godkänt för användning i alla EU-länder i maj.

Nyheten om godkännandet kommer efter gårdagens rapport från det tredje kvartalet, där Sobi överträffade förväntningarna. Bolagets intäkter under det tredje kvartalet uppgick till 1,17 miljarder kronor, vilket är en 49-procentig ökning från 786 miljoner under motsvarande period året innan och överträffade SME Direkts förväntningar på 1,14 miljarder.

Ebita-resultatet var 282 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 97 miljoner året innan. Förväntningen var här 186 miljoner. Resultatet per aktie uppgick till 0,53 kronor (0,02 kronor förra året).

- Resultatet för det tredje kvartalet hade ett positivt bidrag från den pågående lanseringen av Elocta, från en tidigare lansering än förväntat av Alprolix samt från Kineret. Vi fortsätter att lägga grunden för en varaktig hemofiliverksamhet i Europa då både Elocta och Alprolix blev godkända för subvention på flera viktiga marknader, säger Geoffrey McDonough, vd och koncernchef för Sobi, i ett pressmeddelande.

Det starka resultatet och en tidig lansering av Alprolix har nu fått bolaget att höja sina förväntningar för helåret 2016. Nu väntar sig bolaget intäkter på 5,13-5,20 miljarder kronor för helåret. Tidigare trodde man på 4,3-4,5 miljarder. Förväntad ebita är 1 475-1 525 miljoner kronor (tidigare förväntning 700-800 miljoner).

Sobi utvecklar behandlingar mot ovanliga åkommor, med särskilt fokus på genetiska och inflammatoriska sjukdomar.

Läs även:
Stor chans att Sobi köps upp
Sannolikheten för att Sobi köps ut från börsen med en prislapp på mer än 160 kronor per aktie inom en tvåårsperiod är över 33 procent.

Sobi får särläkemedelsstatus
Får särläkemedelsstatus för SOBI003 mot det sällsynta tillståndet Sanfilippos sjukdom typ A.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063