23948sdkhjf

Framåt för Camurus

Lundabaserade Camurus börsnoterades den 3 december år 2015. Nu har det snart gått ett år och mycket har hänt under perioden, berättar bolagets vd Fredrik Tiberg.
– När vi börsnoterades hade vi inga projekt som hade nått klinisk fas III men nu har vi tre studier pågående, varav två håller på att slutföras, säger han.

En av studierna är redan avslutad och bolaget inväntar nu resultaten. Det rör sig om en fas III-studie med läkemedelskandidaten CAM2038 mot opiatberoende, som genomfördes i USA.

– Ett pressmeddelande med resultaten förväntas komma någon gång i november, säger Fredrik Tiberg.

Camurus utvecklar läkemedelsformuleringar baserade på tekniken FluidCrystal. Där kapslas läkemedel in i ett skal av lipider som ger en förlängd frisläppning av den aktiva substansen, upp till veckor eller månader. I CAM2038 är den aktiva substansen buprenorfin, som redan idag används som behandling mot opiatberoende i läkemedlen Subutex och Suboxone.

– Buprenorfin är redan etablerad som en effektiv behandling men det finns ett stort problem med bristande behandlingsföljsamhet samt missbruk och illegal spridning av substansen. Det problemet skulle CAM2038 lösa eftersom behandlingen administreras av vårdpersonal en gång i veckan eller månaden. Det är alltså inte patienten som skulle ta den själv och de skulle inte heller behöva ta medicin eller besöka behandlingskliniker varje dag, vilket väsentligen skulle kunna underlätta för dem, säger Fredrik Tiberg.

När det gäller opiatberoende är USA den största marknaden men problemet växer både där och i Europa. Om de resultat som presenteras från fas III-studien under hösten är positiva planerar Camurus att tillsammans med den amerikanska partnern Braeburn Pharmaceuticals lämna in ansökningar om marknadsgodkännande på båda marknaderna i mitten av nästa år.

CAM2038 testas även i en annan fas III-studie i USA, där fokus ligger på behandling av kronisk ryggsmärta. Patientrekryteringen inleddes under det tredje kvartalet i år. Under samma period presenterade Camurus samarbetspartner Novartis dessutom positiva resultat från en fas II-studie med läkemedelskandidaten CAM2029 mot neuroendokrina tumörer och akromegali och en fas III-studie planeras starta under år 2017.

Lovande data har även presenterats av Camurus partner Rhythm i en fas II-studie på setmelanotid mot sällsynta genetiska fetmasjukdomar. Under det tredje kvartalet fick substansen genombrottsstatus som behandling av genetiskt betingad fetma samt särläkemedelsstatus för indikationen Prader-Willis syndrom från FDA. Rhythm planerar att under 2017 starta ytterligare en studie av setmelanotide i en långtidsverkande formulering baserad på FluidCrystal-teknologin.

Utöver detta har Camurus under perioden skickat in en ansökan om tillstånd för en klinisk fas I-studie med de tre läkemedelskandidaterna CAM2047, CAM2048 och CAM2058 mot smärta och/eller illamående och kräkningar efter operation där initiala resultat förväntas under första kvartalet 2017.

Igår tisdag publicerade Camurus sin delårsrapport från det tredje kvartalet 2016. Camurus nettoomsättning från det tredje kvartalet var 30,5 miljoner kronor. Det kan jämföras med 37,5 miljoner året innan. Resultatet efter skatt var -13,2 miljoner kronor (-22,7) och resultatet per aktie landade på -0,35 kronor (-0,90). Bolagets likvida medel uppgår till 518,2 miljoner kronor (112,3).

– Just nu har vi flera projekt i klinisk utveckling. Det innebär att vi befinner oss i en ganska tung investeringsfas. Om allt går bra är det möjligt att vi kan lansera en behandling mot opiatberoende år 2018. Då har vi ett antal milstolpsbetalningar som väntar samtidigt som vi väntar oss snabbt växande försäljningsintäkter. 2018 kan alltså bli brytpunkten när Camurus går från renodlad utveckling till kommersiell försäljning, säger Fredrik Tiberg.

För två av sina kandidater har Camurus undertecknat avtal som ger Braeburn de kommersiella rättigheterna i USA i utbyte mot milstolpsbetalningar och royalties. När det gäller övriga marknader är planen dock att hantera försäljningen på egen hand och under året har bolaget satsat påbörja etableringen av en en egen försäljningsorganisation i Europa.

– Vi har redan alla nyckelpositioner på plats men vi kommer att fortsätta lyfta in den expertis som krävs inför den väntade lanseringen.

Läs även:
Camurus tankar kassan
Camurus tar in en halv miljard inför notering på Stockholmsbörsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079