23948sdkhjf

Satsar på utveckling

I sin kvartalsrapport lyfter Hansa Medical fram fortsatta satsningar på utvecklingen av läkemedelskandidaten IdeS.
I sin delårsrapport från det tredje kvartalet visar Lundabaserade Hansa Medical upp en nettoomsättning för koncernen om 0,5 miljoner kronor, lika mycket som under samma period året innan. Rörelseresultatet var -27 miljoner (-13,9), nettoresultatet -26,9 miljoner (-13,9) och resultatet per aktie landade på -0,83 kronor (-0,43). Bolagets likvida medel, inklusive kortfristiga placeringar, låg den 30 september på 103,9 miljoner kronor.

Hansa Medicals huvudprojekt är utvecklingen av läkemedelskandidaten IdeS. Den baseras på ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Substansen testas bland annat i kliniska prövningar med fokus på njurtransplantation. Under det tredje kvartalet visade bolaget upp preliminära resultat från en fas II studie med Ides och en annan klinisk prövning, multicenterstudien Highdes, på högsensitiserade patienter startades upp.

- I skrivande stund har vi visat i fler än 30 patienter att vår läkemedelskandidat IdeS avlägsnar patogena IgG-antikroppar snabbt och effektivt vilket möjliggör njurtransplantation för sensitiserade patienter. I de två pågående fas II-studierna med IdeS i Sverige och USA, har IdeS möjliggjort njurtransplantation för samtliga patienter i studierna, säger Hansa Medicals vd Göran Arvidson i kvartalsrapporten.

- Så här långt har vi kunnat visa att IdeS, genom att klyva IgG-antikroppar, effektivt eliminerar antikroppsbarriären i sensitiserade patienter, vilket gör det möjligt att transplantera dem under samma förutsättningar som icke-sensitiserade patienter. Vi vill nu visa att denna behandling också är effektiv för de svåraste fallen av HLA-sensitisering, vilket därmed skulle innebära att IdeS skulle möjliggöra transplantation för patienter som har varit på väntelistan för transplantation under alltför lång tid.

Förutom njurtransplantation fokuserar Hansa Medical nu även på att utvärdera effekten av Ides vid behandling av andra indikationer, bland annat Trombotisk trombocytopen purpura (TTP) och Guillain-Barrés syndrom (GBS). I oktober behandlades den första patienten i en fas II-studie på TTP vid University College London Hospitals.

Vid en extra bolagsstämma den 21 november ska ett beslut fattas om en riktad emission som Hansa Medical vill genomföra för att ta in 185 miljoner kronor till att finansiera den framtida utvecklingen av IdeS .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078