23948sdkhjf

Målet inte längre viktigast

Den nationella läkemedelsstrategin ska ta tag i angelägna frågor inom läkemedelsområdet. Men främst erbjuder den en arena för samtal och möten. Life Science Sweden har talat med statssekreterare Agneta Karlsson som leder arbetet och Lif som sitter med i högnivågruppen.
En nationell kraftsamling kring viktiga frågor inom läkemedelsområdet är syftet med den nationella läkemedelsstrategin. Ett stort revideringsarbete pågick under förra året, och i december 2015 presenterades den nya strategin som tagits fram tillsammans med en bred uppslutning av aktörer på läkemedelsområdet. Men att kalla detta för en ny strategi tycker Lif är att ta i.

– Vi ser det inte som en ny strategi utan som en stor revidering. Det är en uppdatering av befintliga bakgrundsdokument som kändes naturlig att göra i och med att Sverige fått en ny regering, säger Karolina Antonov, analyschef på Lif.

Den nationella läkemedelsstrategin , NLS, omfattar läkemedlens hela värdekedja – från forskning och innovation till uppföljning av effekter i klinisk vardag, och utmaningarna kräver samverkan mellan många olika aktörer. Något som Lif tycker är en av huvudpoängerna med strategin.

– Primärt ser vi faktiskt inte själva innehållet i strategin som det viktigaste utan att det har skapats ett forum för alla aktörer i branschen. Det här arbetssättet fyller i sig en viktig funktion där parter naturligt möts och på ett effektivt sätt kan diskutera angelägna frågor, säger Karolina Antonov.

Även statssekreterare Agneta Karlsson, ordförande i strategins högnivågrupp, håller med:

– Bara att vi träffas på olika nivåer och på så vis har ett forum för att prata om läkemedelsfrågor är bra. Det finns alltså även ett värde vid sidan av sakfrågorna i själva strategin.

Den nationella läkemedelsstrategins vision om rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle ska uppnås genom en handlingsplan som består av 18 aktiviteter. Uppföljning sker regelbundet och varje år revideras handlingsplanen för att vara aktuell och relevant.

– Vi gör en årlig revidering där vi har möjlighet att lägga till och dra ifrån och kanske kommer vi i något fall fram till att en myndighet själv kan sköta en viss fråga. Kanske visar det sig på sikt att en revidering varje år är för ofta, men då får vi ta en diskussion om det. Det ligger ingen prestige i det, förklarar Agneta Karlsson.

NLS bygger på samverkan mellan en rad aktörer inom läkemedelsområdet.

– Samverkan är nödvändig för att strategin ska kunna fungera. Självklart har alla representanter sin agenda och ibland är intressena motstridiga så att vi måste balansera och kompromissa. Men detta är inget unikt för NLS utan gäller ju i alla sammanhang där olika parter möts för att samverka, säger Agneta Karlsson.

Ibland uppstår frustration över att saker tar längre tid än man önskar och det är viktigt att ha en rimlig ambitionsnivå.

– Det gäller att hitta en bra nivå för hur mycket alla mäktar med för att nå resultat, påpekar Agneta Karlsson.

Från Lifs håll finns vissa områden som oroar.

– Dels undrar jag om vi gemensamt verkligen kommer att lyckas med att sätta patienten i centrum. Dessutom väntar vi otåligt på frågan om hur vi ska lyckas med att fånga upp data i den kliniska användningen. Vi vill ju ha mer information om läkemedel även efter att de introducerats, när de används i klinisk praxis. Arbetet med detta har inte kommit riktigt så långt som vi skulle önska, säger Karolina Antonov.

[tboot_well width="75%"]

Tre långsiktiga mål med nationella läkemedelsstrategin: „

Effektiv och säker läkemedelsanvändning. „

Tillgängliga läkemedel och jämlik användning. „

Samhällsekonomiskt och miljömässigt hållbar läkemedelsanvändning.

[/tboot_well]

[tboot_well width="75%"]

De leder arbetet:

Agneta Karlsson, statssekreterare socialdepartementet, ordförande.

Torsten Håkansta, E-hälsomyndigheten.

Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.

Gunilla Hult Backlund, Inspektionen för vård och omsorg.

Lennart Iselius, Landsting och regioner.

Anders Blanck, Läkemedelsindustriföreningen.

Catarina Andersson Forsman, Läkemedelsverket.

Olivia Wigzell, Socialstyrelsen.

Susanna Axelsson, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Johan Wallér, Sveriges Apoteksförening.

Kristina Fritjofsson, Sveriges Farmaceuter.

Hans Karlsson, Sveriges Kommuner och Landsting.

Karin Båtelson, Sveriges läkarförbund.

Sofia Wallström, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Lisbeth Löpare Johansson, Vårdförbundet.

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063