23948sdkhjf

KS utmanar företag

Nu vill Karolinska universitetssjukhuset hitta digitala verktyg som hjälper patienter att minska riskerna vid operationer.
Med EU-projektet Live Incite vill Karolinska universitetssjukhuset utforska möjligheten att med nya digitala verktyg stärka både patienters medverkan i vården och nätverket kring dem. Syftet är att stödja patienter att ändra livsstil inför en operation. Ett rökstopp 6-8 veckor före operation kan till exempel halvera risken för komplikationer.

– Vi vet att chansen att det ska gå bra för patienterna blir mycket större om de exempelvis slutar röka före operationen. Den kunskapen har vi också förmedlat under många år, men den får mycket litet genomslag, säger David Konrad, funktionschef för perioperativ medicin och intensivvård vid Karolinska universitetssjukhuset.

Utmaningen är att skapa ett stöd som ger patienterna motivation nog att ändra och behålla en livsstil, som minskar risken för komplikationer och dödlighet i samband med operation. Här vill man involvera många perspektiv, som beteendevetenskap och medicin, patientens möjlighet att påverka, e-hälsa och digitalisering. Verktyget blir att söka efter kompetensen hos små och större aktörer från IT/telecom, spelindustrin och andra innovativa branscher, som kanske inte annars brukar leverera medicinteknisk utrustning till vården.

– Behoven är likartade i hela världen och skalbarheten är viktig eftersom lösningen ska kunna användas även i andra vårdsammanhang och vid andra riskfaktorer, säger David Konrad.

De företag som känner sig manade att anta Karolinskas utmaning kan ansöka om att vara med i projektet på Stockholms läns landstings hemsida för upphandlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062