Kanada har öppet mål
Sverige och Kanada. En perfekt matchning för affärer, konstateras på Kanada-besök.
Under fyra dagar reste Kanadas generalguvernör David och hans fru Sharon Johnston runt i Sverige för att bekanta sig med landet. Andra dagen vigdes till stor del åt forskning inom hälsa och sjukvård, men den började med affärerna.
I regeringskansliet, i närvaro av kung Carl Gustav, diskuterades det nya Ceta-avtalet. Ceta står för Comprehensive Economic Trade Agreement och är ett av de mest omfattande frihandelsavtal som EU hittills ingått. Syftet med avtalet är ökad handel i båda riktningarna, av både produkter och tjänster.
- Om vi ska vara ärliga går bara en procent av av vår export till Kanada, men Ceta-avtalet kommer att skapa stora möjligheter. Framförallt för små och medelstora företag att hitta till Kanada, sa Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, under paneldebatten.
Förutom Ceta, nämndes också Brexit och USA:s nya administration som bidragande faktorer till att Kanada och Sverige verkligen borde blir de perfekta handelsparterna just nu.
- Den protektionism som vi ser på vissa håll i världen, för inget gott med sig. Vi vet att den radikaliserar och drar ner ekonomin. Vi ska inte vara en del av det, sa Ann Linde, EU- och handelsminister.
David Johnston höll med.
- Vi små länder måste hålla ihop, sa han. Kanada har setts som en inkörsport till Nordamerika, men nu är vi det vettiga alternativet!
Ceta-avtalet rör långt mer än tullar. Bland annat nämns certifiering. I de allra flesta fall har EU och Kanada likvärdiga skyddsnivåer för olika produkter, men inte alla. Ömsesidiga godkännanden kommer inte ske för alla produkter. Endast i de fall kanadensiska produkter kan anses vara lika säkra som EU-produkter kommer de automatiskt få tillträde till vår marknad. EU och Kanada har kommit överens om att acceptera varandras skyddsnivåer för bland annat leksaker, elektronik och maskiner.
Efter mötet fortsatte processionen genom storstaden till ett möte vid Karolinska Institutet och sedan fortsatte drottning Silvia och fru Sharon Johnston till Svenskt demenscentrum och Aging Research Center, ARC.