23948sdkhjf

Folkhälsoarbetets svaga punkter

Folk lever länge och mår bra i Sverige, men folkhälsoarbetet har missat två utsatta grupper: Unga med psykisk ohälsa hos unga och människor med missbruk.
Folkhälsa definieras som hälsa i stora grupper, dit också hälsa hos de friska räknas. Sverige som stat började arbeta med nationell folkhälsa när folkskolan infördes i slutet på 1800-talet. Barnen fick lära sig grundläggande kunskap om hygien och näringslära.

– Vi har historiskt varit väldigt duktiga på att förebygga och förbättra folkhälsa hos stora grupper. Forskningen har visat minskad barnadödlighet, mammor överlever förlossningar och äldre lever länge. Och de mår bra, säger Gunnel Hensing.

Politiska beslut är fundamentet i folkhälsoarbetet och inom de flesta områden som WHO har med i sin bedömning av folks hälsa har Sveriges politiker gjort relevanta insatser. Men det finns undantag.

Utbildningsnivå och social bakgrund har fortfarande stor betydelse för hälsan och skillnaderna mellan grupper ökar i samhället. Svårbehandlade infektionssjukdomar ökar. Men mest oroande i Sverige idag, enligt Gunnel Hensing, är två andra områden. Att många människor konsumerar för mycket alkohol, utan att få hjälp, och att ungdomar och unga vuxna mår dåligt, sämre än någonsin tidigare.

Enligt Försäkringskassans statistik för sjuka barn, är varannan hemma på grund av psykisk ohälsa.

– Vi vet egentligen inte vad det beror på att många unga mår dåligt. Kanske underskattar vi övergången mellan barn och vuxenliv, att pressen är för stor dagens unga, säger Gunnel Hensing.

Missbruk är det andra som folkhälsoforskaren nämner som problemområde för svensk folkhälsa. Gunnel Hensings forskning visar att kvinnor dricker allt mer, men tappas bort i vården. Politiska insatser på området finns. Redan 2004 startade nationella riskbruksprojektet, som avsåg att ta fram förebyggande insatser för både kvinnor och män, med en risk för att dricka för mycket. Det gav effekt, men inte tillräckligt.

– Projektet har ökat medvetenheten hos vårdpersonalen. Tyvärr har vi i uppföljande studier sett att patienterna inte upplever att de får mer frågor eller det stöd som de behöver, säger Hensing.

Fakta

Därför är vi sjukskrivna

Orsaker till sjukskrivning mellan juli till september i fjol, ett genomsnittligt kvartal, enligt siffror från Försäkringskassan.

18466 totalt antal sjukskrivna i Sverige, alla åldrar.
5416 av dem var sjuka på grund av psykisk ohälsa.
4150 av de sjukskrivna hade smärtor eller skador på skelett eller muskel.

Unga mår dåligt

Hos de unga var varannan sjukskriven på grund av psykisk ohälsa, enligt försäkringskassans statistik, mellan juli till september 2016. Sammanlagt var drygt 18 000 sjukskrivna den perioden.

5459 av de sjukskrivna var under 24 år.
Av de hade 2463 diagnosen psykisk ohälsa.

Självmord bland unga

Räknat på hela befolkningen har antalet självmord gått ner sedan 1987 från 39 personer per 100 000 till 24 per 100 000 invånare år 2015. För gruppen unga och unga vuxna har det minskat betydligt mindre. Hon unga kvinnor är det till och med en liten ökning av fullbordade självmord sedan 1987.

Män 15-24

1987 16,9
2015 11,1

Kvinnor 15 - 24

1987 5,6
2015 6,6
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063