23948sdkhjf

Stark uppslutning för svensk life science

Regeringens seminarium blev till en manifestation för den svenska life science-miljön.

Det blev en välbesökt tillställning när fyra ministrar bjöd in till en heldag om svensk life science som en del av kampanjen för att få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Sverige. I publiken fanns ledande företrädare för företag, myndigheter, akademi och intresseorganisationer. Flera representanter för andra länders ambassader i Sverige var också på plats.

Förmiddagen bjöd på en

rundvandring på Scilifelab och Nya Karolinska, medan eftermiddagens seminarium presenterade de lyckade satsningar som Sverige gjort inom life science-sektorn. Fokus bland talarna låg på de goda förutsättningar som finns i Sverige och kanske speciellt i Stockholms- och Uppsalaregionen. Flera av de inbjudna berättade om samarbeten mellan företag, universitet och myndigheter och visade de siffror som visar att vi ligger i toppen i Europa och världen inom innovation, start ups och satsningar på life science.

EU- och handelsminister Ann Linde framhöll att Sverige har ett starkt case för att få EMA. Vi står starka vetenskapligt, vi har en väl fungerande läkemedelsmyndighet och vi har goda möjligheter att ta emot EMA:s anställda. Hon beklagade Brexit, där Sverige förlorar en viktig allierad i många frågor, men talade också för en snabb lösning på EMA:s flytt.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg valde att också framhålla Sveriges höga ställning inom många områden och fick publiken att skratta.

– Vi kan fortsätta skryta med vår topplacering i innovation, som jag gör ganska ofta faktiskt. Men vi har också bestämt oss för att hålla oss där uppe på toppen, och det kräver satsningar.

Han fortsatte med att visa upp Sverige som early adopters av ny teknik, och som ett långt utvecklat land inom digitalisering.

Agneta Karlsson, statssekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström, berättade om regeringens EMA-kampanj, som mer eller mindre inleddes så fort Brexit blev igenomröstat. Hon fortsatte med att beskriva Sverige som en god miljö för forskning inom life science, våra väl organiserade myndigheter och vårt samarbete mellan företag och övriga samhälle. Flera utredningar är nu på väg, som kommer att göra arbetet med medicinsk innovation enklare och mer effektiv.

– Vi tror att vi kan erbjuda en sömlös flytt, som inte kommer att störa EMA:s viktiga arbete, avslutade hon sitt anförande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078